Esquerra Republicana anuncia que votarà no a prorrogar l'estat d'alarma

Per als republicans, ha quedat demostrat que aquest “no és el mecanisme adequat".

Imatge d'arxiu del portaveu d'ERC al Congrés,  Gabriel Rufián
Imatge d'arxiu del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián / Europa Press

L'Executiva Nacional d'Esquerra Republicana ha decidit que el grup parlamentari votarà en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés aquesta setmana.

La formació independentista ja s’havia abstingut en les darreres pròrrogues que ha aprovat fins ara el Congrés. Però en l'últim debat, el seu portaveu a la cambra baixa, Gabriel Rufián, ja va advertir que cada vegada estaven més a prop de votar en contra d’una quarta pròrroga.

Per als republicans, ha quedat demostrat que "l'estat d'alarma no és el mecanisme adequat" per a gestionar la crisi del coronavirus i la "centralització" en què s'ha traduït l’aplicació "ha sigut un error".

“Demanem una rectificació en la retirada de competències i espais de sobirania. No ho han fet. No han escoltat. No podem continuar donant els nostres vots per a facilitar aquest estat d'alarma”, han manifestat en un comunicat.

Precisament aquest dilluns el líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha assegurat que des d'aquesta setmana “no té sentit” prorrogar l'estat d'alarma, ja que, al seu parer, la desescalada “ja no necessita” aquest instrument “excepcional” que limita drets i llibertats. També hi votaran en contra la CUP, JxCat i Vox.

Coalició Canària canvia de posició i s'hi abstindrà

La diputada de Coalició Canària (CC), Ana Oramas, ha anunciat que tampoc no donarà suport a la pròrroga i es decantarà per l'abstenció "per responsabilitat". Així ho ha decidit el Comité Permanent Nacional de CC en la reunió d'aquest dilluns. Els nacionalistes canaris, que fins ara han donan suport a l'ampliació de l'estat d'alarma, justifiquen el canvi de posició en el fet que no poden continuar donant suport a les mesures "unilaterals" d'un govern que "no és capaç de dialogar ni consensuar" res amb l'oposició.

En aquesta posició també es mantindrà Bildu, que es tornarà a abstindre "per responsabilitat i coherència", malgrat que durant el debat que tindrà lloc dimecres incidirà en les crítiques al "comandament únic" i la recentralització que, denuncien, ha fet l’executiu espanyol amb la seua visió "centralitzadora" de la crisi sanitària.

Sánchez avisa que es pot provocar un caos

Davant de la negativa del PP, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha telefonat aquest dilluns de matí al líder popular, Pablo Casado, per a demanar-li suport per tal de prorrogar l’estat d’alarma. Li ha advertit que la decisió de no votar a favor pot dur Espanya a “un caos sanitari i econòmic”.

També et pot interessar

stats