Espanya tindrà accés al novembre a la primera vacuna contra la Covid-19

La Unió Europea té un contracte amb la farmacèutica AstraZeneca que li garantirà l'accés a almenys 300 milions de dosis.

Imatge d'arxiu de botelles amb una etiqueta de vacuna Covid-19
Imatge d'arxiu de botelles amb una etiqueta de vacuna Covid-19 / Donat Ruvic (Reuters)

Espanya i la resta de països de la UE tindran accés al novembre a la primera vacuna contra la Covid-19, que prepara l'empresa AstraZeneca juntament amb la Universitat d'Oxford. La Comissió Europea (CE) espera rebre 30 milions de dosis d'una potencial vacuna per a finals d'any a través del contracte tancat amb la farmacèutica britànica.

Aquesta seria la primera partida que es repartiria entre els països de la Unió Europea abans d'acabar l'any, com a part de l'acord d'adquisició amb la farmacèutica d'almenys 300 milions de dosis.

La UE farà ­arribar la vacuna als socis comunitaris, en quantitats proporcionals a la seua població, perquè ­tots hi tinguen accés alhora i al mateix preu. "És molt important tindre les vacunes que isquen primer", han comentat les fonts comunitàries. A més, han posat l'accent que "els confinaments són molt costosos per a Europa", per la qual cosa s'està ja negociant amb empreses que estan donant indicis que les seues vacunes poden ser eficaces.

El projecte d'AstraZeneca continua avançant amb la col·laboració de la Universitat d'Oxford i es troba en la fase II/III després d'haver llançat resultats "prometedors" en la fase prèvia. "Temps, eficàcia i que siguen assequibles", són els criteris en què es basa la CE per a les empreses que produeixen una vacuna. En paral·lel, Brussel·les avança també amb preacords de compra amb les farmacèutiques Sanofi, Johnson&Johnson, Curevac i Moderna.

També et pot interessar

stats