Espanya supera la Xina en morts per coronavirus i en registra 3.434

La pandèmia continua avançant i deixa 47.610 pacients infectats, amb 7.937 nous casos i 738 morts en un dia.

El director del Centre de Coordinació d'Emergències, Fernando Simón, durant una roda de premsa

En només 24 hores, Espanya ha sumat 738 noves víctimes i són ja 3.434 morts, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat. D’aquesta manera, Espanya supera la Xina (3.163) en nombre de morts i ja és el segon país del món amb més víctimes per coronavirus després d'Itàlia, que en comptabilitza 6.820.

La xifra de la pandèmia a Espanya continua escalant imparable i suma 7.937 casos de coronavirus en un dia. S'arriba així als 47.610 contagis. A més, hi ha 5.367 pacients que han superat la malaltia i 26.960 persones infectades estan hospitalitzades.

D’aquests nous casos 449 són a la Comunitat Valenciana, que en comptabilitza un total de 2.616 i 143 persones mortes, segons les dades de la Conselleria de Sanitat Universal.

Increment del 20% en els casos diagnosticats

El director del Centre d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha destacat que s'ha produït un increment dels casos del 20%, "similar" al d'aquests dies. "Anem acostant-nos al pic de transmissió", ha assegurat. No obstant això, ha matisat que la càrrega sobre els serveis sanitaris continuarà creixent encara que s'observe un descens en el nombre de contagis.

Un total de 3.166 pacients estan ingressats en unitats de vigilància intensiva (UCI), la qual cosa suposa una pujada del 18%. Simón ha ressaltat l'increment a Catalunya del 42% dels pacients en UCI i del 50% del nombre d'hospitalitzats, mentre que a Madrid la xifra d'hospitalitzat es conté i augmenta un 7%.

Simón: s’està “estabilitzant” el percentatge d’hospitalitzats i morts

Quant a l’anàlisi de les dades, Simón ha assenyalat que s’està estabilitzant el percentatge d’increment respecte al dia anterior dels nous hospitalitzats i de l’ús de les UCI. Així mateix, malgrat l’increment creixent del nombre de morts, ha apuntat que “l’augment percentual respecte al dia anterior s’ha estabilitzat en el 21% associat al pic de la corba”.

Controlar els contagis en les famílies

El Ministeri de Sanitat ha assenyalat que amb les mesures adoptades s’ha aconseguit un control dels contactes de risc de manera important. No obstant això, segons Simón, ara cal anar amb compte amb els contactes intradomiciliaris i “evitar l’intercanvi del virus dins de les pròpies famílies”.

D’altra banda, a mesura que arriben al pic i se supera, Simón adverteix que cal posar el focus en les dades assistencials i “pensar en l’evolució dels hospitalitzats, els que estan en l’UCI, els morts i els que s’estan recuperant”.

Militars presents en 135 ciutats

La roda de premsa diària després de la reunió del Comité Tècnic de Gestió del Coronavirus ha evidenciat que el missatge de necessitat de quedar-se a casa ha calat en la ciutadania i que hi ha excepcions que han exigit l'actuació de la policia i la Guàrdia Civil. Així, l'exèrcit es troba present en 135 ciutats i té desplegats 2.900 efectius que realizaran aquest dimecres la desinfecció de 99 residències a tot Espanya. En totat, han estat ja en 500 de tot el territori espanyol. Pel que fa a la Comunitat Valenciana, l'UME se centrarà aquesta jornada en la desinfecció dels ports de València i Castelló.

Homenatge a la policia local

En aquest dia 11 de confinament, Policia Nacional i Guàrdia Civil han recordat la faena que fa la policia local en tots els municipis. Només algunes conductes irresponsables o incíviques han trencat la normalitat en les últimes 24 hores. Segons José Manuel Santiago Marín, cap de l'estat major de la Guàrdia Civil, s'han fet 19 detencions i 7.000 denúncies per circular sense justificació.

La Policia Nacional, per la seua banda, destaca el nombre de detencions i comptabilitza 55 detinguts en les últimes hores (484 en total des que es va declara l'estat d'alarma) i 6.039 denúncies (en total 42.278 en 11 dies).

Es prorroga la prohibió de vols procedents d'Itàlia

María José Rallo, des del Ministeri de Transports, manifesta la important reducció de l'ús dels transports en rodalies (un 90% menys), en trens de llarga distància i AVE (un 95% menys) i autobús (una disminució del 93%) i de vols des dels aeroports d'Aena, que han baixat un 90%.

Rallo ha explicat també que es prorroga la prohibició de vols que vinguen d'Itàlia si no tenen justificació o són de ciutadans repatriats. I apunta que podrà viatjar més d'una persona en vehicles que realitzen activitats autoritzades en el decret d'estat d'alarma sempre que vagen un davant i l'altre darrere i no al costat.

També ha informat que des del Ministeri es tracta de resoldre els dubtes de ciudadania i professionals respecte del transport en aquest enllaç.

També et pot interessar

stats