Espanya supera la Xina en contagis, amb més de 85.000, i suma 812 noves defuncions

La pandèmia avança però la velocitat de propagació s'alenteix i deixa 6.038 casos en les últimes 24 hores.

Casos de coronavirus a Espanya

El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest dilluns que Espanya ha registrat 6.038 casos de coronavirus en les últimes 24 hores i arriba a la xifra de 85.195. Supera així la Xina (81.470), i es converteix en el tercer país del món amb més contagis per darrere dels Estats Units (143.025) i Itàlia (91689). No obstant això, els nous casos són inferiors als registrats diumenge (6.549), fet que confirma que continua la reducció del ritme de creixement. En comparació amb la jornada anterior, l'augment de contagis nous és del 8%.

El coronavirus deixa la també una important dada de morts atot Espanya, 812, encara que lleugerament inferior a les 838 noves víctimes de diumenge, que fan pujar la xifra total a 7.340.

Segons ha informat el departament que dirigeix Salvador Illa, hi ha 5.231 pacients en l’UCI i un total de 46.617 persones hospitalitzades. Com a dada positiva, són 16.780 les persones que ja s’han recuperat de la Covid-19.

Dels nous casos registrats en tot l’Estat, 326 són a la Comunitat Valenciana, que en comptabilitza un total de 5.110 i 310 persones mortes, 43 més en les últimes 24 hores, segons les dades de la Conselleria de Sanitat Universal.

Un 8% de casos nous i un 20% d'altes

La doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha celebrat en la roda de premsa telemàtica posterior a la reunió del Comité de Gestió Tècnica del Coronavirus, el descens en el ritme de nous contagis de coronavirus dels últims quatre dies. L'increment de casos és del 8% i, segons Sierra, des del 25 de març "s'observa un canvi de tendència" en l'increment mitjà dels casos. Del 15 al 25 de març l'increment mitjà era del 20% i des d'aquest dia és del 12%. "És el que esperàvem amb les mesures de distanciament social tan importants, que es reflectira al cap de 9 o 10 dies un canvi de tendència", ha dit.

La responsable sanitària ha valorat el 20% de casos donats d'alta i ha ressaltat que l'objectiu ara és "rebaixar les pressions sobre les UCI", ja que el període d'ingrés és llarg, de 15 a 20 dies, i per això la pressió en el sistema sanitari en les pròximes setmanes "serà important", ha advertit Sierra.

Sanitat estudia el possible trasllat de pacients entre comunitats

El Ministeri de Sanitat ha informat que hi ha 12.298 professionals sanitaris contagiats i el 85% rep atenció domiciliària i evoluciona favorablement. El que més preocupa ara és la pressió sobre les unitats de cures intensives (UCI). Segons ha remarcat, s'està fent un esforç “impressionant” per tot el sistema assistencial per a augmentar la capacitat de llits. Madrid i Catalunya són les comunitats que “estan en el límit” i altres comunitats s'hi estan acostant, però, segons Sierra, ja “estan habilitant més llits”.

Sierra ha reconegut que s'està produint trasllat de material entre comunitats, sobretot de respiradors, i s'estan analitzant les necessitats i fins i tot s'està pensant en el “possible trasllat de pacients” entre les diferents regions autònomes.

Quant a l'ús de mascaretes, la doctora ha explicat que la mascareta quirúrgica té un paper important en les persones que inicien els símptomes del virus per a protegir els professionals, així com les que utilitzen els sanitaris, però “si una persona camina pel carrer, no té risc de contagi” encara que no en porte, llevat que entre en contacte amb algú.

Setze dies de confinament

Es compleixen setze dies de confinament i la Comissió Tècnica de Gestió del Coronavirus fa resum d'actuacions. L'exèrcit està desplegat en 282 localitat amb 6.282 efectius. I els dies de quarantena han fet desinfeccions en 500 hospitals i centres de salut, 1.353 en residències, 64 aeroports, 22 ports, 247 estacions (tren, autobús o metro) i 250 instal·lacions d'administracions públiques. A la Comunitat Valènciana hui prestaran servei a la instal·lació d'albergs als barris de Benicalap i el Cabanyal de la ciutat de València. I continuen fent tasques de vigilància a la central de Cofrents.

Entre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil ha informat que han detingut 84 persones i han interposat 9.410 multes en les últimes 24 hores.

La violència de gènere es redueix un 40%

Segons la Policia Nacional, el delictes per violència de gènere s'han reduït un 40% des que va començar l'estat d'alarma. Tot i això, la Guàrdia Civil ha fet aquest diumenge 924 intervencions relacionades amb la violència de gènere.

Per la seua banda, des de Transports informen que les dades de mobilitat són "bones i esperançadores" i que són més baixes que el cap de setmana passat.

També et pot interessar

stats