Espanya supera els 100.000 curats per coronavirus i repunta la xifra diària de morts amb 331

Ja hi ha almenys 209.465 persones contagiades segons les proves PCR, 1.831 en les últimes 24 hores.

Casos de coronavirus a Espanya
Casos de coronavirus a Espanya / À Punt NTC

El nombre de persones que s'han recuperat del coronavirus a Espanya ha superat aquest dilluns la barrera psicològica del 100.000 i són ja 100.875 les persones que han aconseguit superar el virus. Representa el 48% de tots els que han contret la malaltia, segons les dades oferides pel Ministeri Sanitat.

La xifra de defuncions diàries amb coronavirus registrada a Espanya torna a repuntar aquest dilluns amb 331, després que diumenge es va registrar la xifra més baixa des del 20 de març (288). Des de que va començar la pandèmia ja han perdut la vida 23.521 diagnosticades amb el virus, amb un augment de l'1,4% respecte al diumenge.

El Ministeri de Sanitat ha informat també que en les últimes hores s'han detectat 1.831 contagis mitjançant proves PCR, el que suposa un increment del 0,9%. A Espanya, fins al moment s'han notificat almenys un total de 209.465 casos confirmats de Covid-19 per PCR, als quals cal sumar les persones que ha resultat positives amb test d'anticossos.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha fet una valoració positiva de les dades de la pandèmia i ha assenyalat que els casos creixen un 0,9% i els morts un 1,4%. Als hospitals s'ha registrat un increment del 0,5% i on s'ha produït un augment major és en els ingressats en l'UCI, que són un 2,6% més que el diumenge. No obstant això, ha explicat que el 70% es deu a una comunitat autònoma amb la qual han d'esclarir aquestes dades per a veure si hi ha retards en les notificacions o un increment de casos.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha fet una valoració positiva de les dades de la pandèmia i ha assenyalat que els casos creixen un 0,9% i els morts un 1,4%. Als hospitals s'ha registrat un increment del 0,5% i on s'ha produït un augment més gran és en els ingressats en l'UCI, que són un 2,6% més que diumenge. No obstant això, ha explicat que el 70% es deu a una comunitat autònoma amb la qual han d'esclarir aquestes dades per a veure si hi ha retards en les notificacions o un increment de casos.

El govern espanyol demana responsabilitat en els passejos amb els xiquets

El govern espanyol demana responsabilitat en els passejos amb els xiquets

El Ministeri de Sanitat ha valorat la primera jornada d'eixida dels menors de 14 anys al carrer, quan es van veure algunes aglomeracions i determinats incompliments de les mesures decretades. Simón ha manifestat que, “encara que la majoria entén que hi ha comportament de risc que cal evitar, si no es respecten les indicacions, la fase de transició arribarà més tard o serà diferent dels que ens agradaria”. Per això ha apel·lat a la responsabilitat personal individual i familiar, per a garantir que l'obertura progressiva no es convertisca en un risc per a la població.

Més tard, també en roda de premsa, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha ressaltat que “el comportament de 99% de la població ha sigut modèlic”. És per això, que el govern espanyol vol manifestar l’agraïment per eixe exercici de corresponsabilitat, tot i que insisteix que cal centrar-se en aquelles persones que han comés excessos i no han seguit les normes. Per això, Illa ha advertit que “no s’han de produir més abusos”.

Per la seua banda, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, també ha valorat la disciplina general de la ciutadania i ha recordat que és aquesta actitud la que està donant un resultat positiu. Les dades indiquen que el comportament ciutadà ha estat “exemplar”, ha dit. Però també s’ha dirigit a aquells pares que no repectaren les normes: “Incomplint la norma estan posant en risc la salut dels seus fills”, ha remarcat Marlaska.

Grande-Marlaska ha explicat que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van detindre 70 persones, una xifra semblant a dies precedents. I diumenge es concretaren 17.517 propostes de sanció, paràmetres habituals, el que indica que en general es va respectar l’inici d’aquesta nova etapa. “El govern reforçarà la vigilància en aquells llocs on resulte pertinent”, ha deixat clar. El ministre ha remarcat que ara no es pot permetre cap error i que estudiaran la situació.

Corba de la grip i relació amb la Covid-19

L’epidemiòleg Fernando Simón ha assegurat que “no és fàcil de valorar” que el pic de casos de grip al gener estiguera relacionat amb casos de Covid-19. “No s'ha observat res especialment estrany en la corba de la grip fins a finals de febrer i principis de març”, ha assenyalat. No obstant això, no ha tancat la porta al fet que el virus poguera camuflar-se amb la grip al gener. “La corba de la grip al gener no reflecteix gens estrany, encara que no vol dir que haja pogut passar”.

Noves estimacions dels nombres de reproducció en breu

D'altra banda, Simón ha indicat que “en molt breu termini” tindran “noves estimacions dels nombres de reproducció”. El nombre de reproducció indica les persones que infecta cada cas i el nivell de transmissió. “Amb les mesures preses el nombre de reproducció sí o sí ha de baixar”, assegura.

Espanya, huité país de l’OCDE en tests diagnòstics

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat que des de la declaració de l’estat d’alarma, cada setmana han anat complint els objectius marcats”. A més, ha ressaltat que Espanya es confirma “com un dels països amb índex més gran de curats”.

També ha destacat el ministre l’informe de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que mostra que Espanya és el huité país en nombre de tests diagnòstics. Té una mitjana de 28,6 tests per cada 1.000 habitants, per damunt de la mitjana de l’OCDE, que està en 22,9. D’altra banda, ha assenyalat que els grans països afectats per l’epidèmia, com Espanya, Alemanya, França, Itàlia o Regne Unit “són els països més turístics”.

També et pot interessar

stats