Espanya proposa a la UE un fons d'1 a 1,5 bilions per a la recuperació

Sánchez defensarà el plantejament en la cimera del Consell Europeu prevista per a dijous.

Els líders de les institucions europees, en una imatge d'arxiu
Els líders de les institucions europees, en una imatge d'arxiu

Espanya portarà al Consell Europeu la proposta de creació d'un fons entre un bilió i un bilió i mig d'euros per a la recuperació posterior a la pandèmia del coronavirus. L'instrument s'hauria de finançar mitjançant deute europeu perpetu, que es repartiria com a transferències (i no deute) entre els països més afectats per la crisi. Per tant, només caldria que tornaren els interessos.

Segons el document, que defensarà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió per videoconferència dels caps d'estat i de govern de la UE prevista per a dijous, el fons serviria per a finançar mesures de reconstrucció, amb especial atenció als sectors més afectats pel tancament d'activitat o per les mesures de contenció, com ara el transport i el turisme.

A més, considera que les partides procedents d'aquell fons als estats s'han de fer per transferències directes, i no préstecs, a fi que no augmente la ràtio de deute públic dels països.

Segons la proposta, els fons haurien d'estar disponibles a partir de l'1 de gener de 2021 i es podrien usar durant els pròxims dos o tres anys per a rellançar l'economia dels països afectats. Es desemborsarien en forma de subvencions no reemborsables a través del pressupost europeu en funció de l'impacte de la crisi de la Covid-19 en cada país, atenent indicadors transparents, com ara la població afectada, la caiguda del PIB o l'augment de l'atur.

També et pot interessar

stats