Espanya és el país de l'OCDE amb més treballadors (56%) en risc de contagi per Covid-19

La taxa d'atur nacional rondarà el 20% a final d'any amb rebrot del virus o sense, enfront del 9,4% de l'OCDE.

Una treballadora atenent en una oficina de l'Agència Tributària
Una treballadora atenent en una oficina de l'Agència Tributària / Eduardo Parra (Europa Press)

Un 55,9% dels treballadors espanyols realitza l'activitat laboral en un entorn de risc de contagi per Covid-19, a conseqüència de l'elevat grau de proximitat física entre col·legues de treball i la freqüència més gran d'interactuació amb el públic. És el percentatge més alt entre els països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que registren un risc mitjà del 48,1%. El menor risc està a Luxemburg (39%), segons l'informe Perspectives d'ocupació 2020.

L'OCDE adverteix que les dones i els treballadors més joves són relativament més propensos a treballar en ocupacions amb més risc de contagi en tots els països. A més, assenyala que els treballadors de baixos ingressos ocupen amb major freqüència treballs que els exposen al contacte físic i a un major risc d'infecció.

Quant al teletreball, entre els 24 països analitzats, Espanya registra el segon percentatge més baix en ocupacions que poden realitzar-se des de casa, amb sols el 24% del total, únicament per davant del 22,2% d'Eslovàquia i molt per davall del 31,2% de mitjana en el club dels països rics.

L'atur rondarà el 20% a final d'any

L'OCDE anticipa que, malgrat l'efecte amortidor exercit pels ERTO a Espanya, la taxa d'atur rondarà el 20% a la fi de 2020 independentment de si hi ha un rebrot del virus o no. En l'informe Stefano Scarpetta, director de l'Àrea d'Ocupació i Assumptes Socials de l'OCDE, destaca que la decisió de països com Espanya i Itàlia de legislar per a prohibir els acomiadaments durant el període de confinament "va ser una mesura raonable donades les circumstàncies". No obstant això, una vegada superada aqueixa fase, l'expert adverteix de la necessitat de traçar una línia entre els incentius per a la contractació de nous treballadors per part de les empreses i el suport als empleats.

També et pot interessar

stats