Espanya podria obtindre 140.446 milions del fons de recuperació de la UE

Brussel·les proposa un fons de 750.000 milions contra la crisi de la Covid-19 en forma de transferències a fons perdut i préstecs.

Aquest dimecres es presenta el fons de reconstrucció en el Parlament Europeu
Aquest dimecres es presenta el fons de reconstrucció en el Parlament Europeu / Olivier Hoslet (Efe)

Espanya podria obtindre fins a 140.446 milions d'euros del fons de la Unió Europea per a la recuperació econòmica després de la pandèmia de coronavirus. Així quedaria com el segon país que més diners rebria després d'Itàlia, segons han confirmat fonts comunitàries.

El finançament que obtindria Espanya es dividiria en 77.324 milions d'euros en forma de transferències a fons perdut i 63.122 milions en forma de préstecs que posteriorment s'haurien de tornar.

La Comissió Europea proposa un pla de recuperació per a mitigar els efectes en l'economia de la crisi sanitària del coronavirus que aconseguiria els 750.000 milions en dos anys. Aquest pla serà canalitzat als governs principalment a través de transferències directes (500.000 milions) però que també inclouria una part de préstecs (250.000 milions).

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni ha avançat la xifra total del fons en la xarxa social Twitter, on ha destacat que es tracta d'un “punt d'inflexió europeu per a enfrontar-se a una crisi sense precedents”.

Són les característiques bàsiques del fons de reconstrucció que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha presentat en el Parlament Europeu, juntament amb el seu esborrany de pressupost comunitari per al període 2021-2027, que tindria una dotació total per a set anys d'aproximadament un bilió d'euros.

Una base per a la negociació

L'executiu espanyol veu amb bons ulls el pla de recuperació presentat per Von der Leyen i considera que “és una base per a la negociació”. Acull positivament el paquet financer, que inclou moltes de les demandes que s’han plantejat des d'Espanya.

Ara el pla haurà de ser negociat i aprovat per tots els estats membres i el Parlament Europeu per a entrar en vigor. El govern espanyol confia que el president del Consell Europeu iniciarà consultes amb els líders per a convocar una reunió del Consell Europeu les pròximes setmanes, que permeta arribar a un acord al més prompte possible.

Per a rebre els diners, els governs hauran de presentar plans de recuperació que mostren que els gastaran seguint les recomanacions econòmiques de la Comissió Europea i les prioritats europees, en particular la transició ecològica i digital.

Nou pressupost per al període 2021-2027

A més del fons de recuperació, la Comissió Europea proposa un nou pressupost per al període 2021-2027 d'1,1 bilions d'euros. Quant al finançament del fons, la UE preveu emetre deute en el mercat amb el suport del pressupost comunitari, aprofitant que la qualificació triple A assegura uns tipus d'interés baixos.

El reembossament del principal i els interessos d'aquest deute començaria a partir del 2028 i, per a costejar-lo, proposa introduir noves fonts d'ingressos per al pressupost, com ara un taxa al carboni en frontera, una ampliació del sistema europeu de comerç d'emissions i una taxa digital o a l'operació de grans empreses a la UE.

També et pot interessar

stats