Espanya no obrirà les fronteres amb el Marroc, Algèria i la Xina per falta de reciprocitat

El BOE publica el llistat de països extracomunitaris amb què reprén la mobilitat a partir del dissabte.

Viatgers a la terminal 4 de l’Aeroport Adolfo Suárez Madrid Barajas
Viatgers a la terminal 4 de l’Aeroport Adolfo Suárez Madrid Barajas / Víctor Lerena (Efe)

El govern espanyol ha publicat aquest divendres la llista dels països tercers, de fora de l'espai Schengen, amb els quals obrirà les fronteres exteriors i reprendrà les connexions a partir d'aquesta mitjanit, després de més de tres mesos de tancament per la pandèmia de coronavirus. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) arreplega una orde del Ministeri de l'Interior que conté el llistat dels quinze països recomanats per la Unió Europea, per considerar-los epidemiològicament "segurs", però estableix matisacions amb tres d'ells: el Marroc, Algèria i la Xina.

L'executiu de Sánchez supedita l'obertura al principi de reciprocitat, un dels criteris que exigeix la UE. Segons sembla, aquesta circumstància no es dona en els països del Magreb, ja que encara tenen tancada la frontera. Una situació semblant ocorre amb la Xina. De moment no s'ha arribat a un acord perquè la ciutadania espanyola tinga permesa l'entrada en aquests tres països, importants per a Espanya pel volum habitual de desplaçaments que comporten.

El passat dimarts, el Consell Europeu va aprovar una llista de quinze països "segurs" per la seua situació epidemiològica amb la intenció que la normalitat retorne a poc a poc al continent europeu, amb una reobertura de fronteres exteriors que es farà de manera progressiva. Tanmateix Brussel·les recomana tindre en compte el principi de reciprocitat i que la reobertura de fronteres es faça de manera coordinada entre els països.

D'aquesta manera, Espanya s'atén a aquesta recomanació i ha decidit no obrir les fronteres amb aquests països encara que no es descarta fer-ho en un futur sempre que es confirme l'esmentat principi de reciprocitat.

Així, a partir d'aquest dissabte, 4 de juliol, Espanya obrirà les fronteres amb dotze països extracomunitaris que figuren en la llista de la UE: Austràlia, el Canadà, Geòrgia, el Japó, Montenegro, Nova Zelanda, Ruanda, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Tunísia i l'Uruguai.

També et pot interessar

stats