Espanya comença el dol oficial més llarg de la democràcia per les víctimes de la Covid-19

El Consell de Ministres ha aprovat deu dies de dol a partir d'aquest dimecres per a “honrar la memòria de les vícitimes”.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La ministra portaveu, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / À Punt

El Consell de Ministres ha aprovat la declaració de deu dies de dol oficial en tot Espanya a partir d'aquest dimecres, una iniciativa que pretén ser un “reconeixement” a les víctimes.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha recordat que huit de cada deu morts eren majors de 70 anys, “que van ser els que van treballar per a establir les bases de l'estat social”. “Honrarem la seua memòria amb un gran acte presidit pel cap de l'Estat”, ha explicat.

En un tuit, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que aquesta mesura excepcional pretén mostrar “el dolor i el reconeixement” pels morts.

El govern espanyol ha esperat fins ara, quan hi ha 26.834 persones mortes vinculades a la pandèmia, per a fer aquesta declaració de dol perquè és la setmana en què totes les autonomies estan ja en la fase 1 de la desescalada, encara que algunes van més enllà després d’estrenar dilluns la segona fase.

El dol nacional s’estendrà durant deu dies i durant aquest temps “onejaran a mig pal totes les banderes de tots els edificis públics i dels vaixells de l’armada”.

El dol oficial, juntament amb “un gran acte d’homenatge oficial” i “altres commemoracions i memorials presidits pel rei”, que va anunciar Sánchez, serviran per a recordar a les víctimes de la pandèmia.

L’última vegada que el govern va decretar dol oficial va ser amb motiu de la mort d’Alfredo Pérez Rubalcaba, exvicepresident del govern. Aleshores, van ser només 28 hores. L’atemptat de l’11 de març de 2004, a Madrid, l’accident aeri de Spanair o la mort de l’expresident del govern Adolfo Suárez han sigut algunes de les últimes ocasions en què s’ha decretat dol oficial durant tres dies. Un dia menys, en canvi, es va decretar el dol el 2011, amb motiu del terratrémol de Llorca, a Múrcia.

També et pot interessar

stats