Espanya arriba als 6.528 morts i 78.797 nous contagis de coronavirus

Diumenge s'ha registrat l'increment percentual de morts, casos positius i ingressos a les UCI més baix des que va començar la crisi.

Espanya arriba als 6.528 morts i 78.797 nous contagis de coronavirus
Espanya arriba als 6.528 morts i 78.797 nous contagis de coronavirus

En xifres absolutes les morts per coronavirus a Espanya des de l'últim dia han marcat un màxim diari per tercer dia consecutiu, 838, però l'increment percentual en un dia és del 14,7%, el menor des que es va declarar l'estat d'alarma el passat 15 de març. Així, el total de defuncions fins ara és de 6.528.

Pel que fa als casos positius registrats en les últimes 24 hores, 6.549, també s'ha hi ha hagut el menor increment percentual des de l'inici d'aquesta crisi sanitària, un 9%. També els ingressos a les UCI han registrat el menor increment percentual fins ara, 332 casos que signifiquen un 7,2% de pujada.

Les altes continuen creixent, des de l'últim recompte oficial s'han registrat 2.424 persones recuperades més, el que significa un increment del 20%.

Segons ha dit el director del Centre Nacional d'Emergències Mèdiques, Fernando Simón, les dades són alentadores, i ha admés que es va pel bon camí. Amb tot, ha volgut remarcar que tots els esforços s'han de fer ara per a evitar el col·lapse de les UCI.

Comunitats Autònomes al límit

Simón ha afirmat, després de la reunió del Comité Tècnic, que es nota la reducció de la mobilitat i que això afavoreix el control de la transmissió de la malaltia. Pel que fa a les noves mesures de restricció que hui prendrà el Consell de Ministres, Simón ha afirmat que el govern vol reduir els casos nous. Tot, encaminat, ha insistit, al fet que no s'arribe a la saturació de les UCI. Per a evitar-ho, cal ser estrictes.

Pel que fa a la situació concreta de les unitats de cures intensives, Simón ha afirmat que s'estan reduint les entrades de malalts, però no la durada de l'estada, i ha advertit que sis comunitats autònomes ja estan al límit i unes altres tres s'hi aproximen. Des del govern no s'ha volgut concretar quines són aquestes comunitats i ha afirmat que s'està treballant conjuntament per a solucionar el problema.

Un 8,8% dels sanitaris de tot Espanya estan infectats. Pel que fa a les recaigudes, Simón ha afirmat que el virus pot arribar a estar actiu més dues setmanes. Les persones que són donades d'alta i són enviades a casa encara han de mantindre una quarantena.

L'exèrcit col·labora en el transport de material sanitari i de pacients

El cap de l'Estat Major de la Defensa, Manuel Villaroya, ha explicat que una de les missions de l'exèrcit espanyol és transportar material sanitari des de llocs com Xangai o la República Txeca i, en aquest sentit, ha avançat que demà arribarà un Airbus a la base de Torrejón.

Hi ha més de 6.000 efectius mobilitzats que també fan transports de mostres biològiques o col·laboren en el trasllat de pacients entre centres. I pel que fa al material de l'exèrcit, Villarroya ha afirmat que hi ha cinc vaixells de l'armada disponibles per a ser utilitzats quan siga necessari.

La policia nega saturació dels CIE de València

El comissari general de la policia, José Angel González, ha negat en la mateixa compareixença, una sobresaturació del CIE de Sapadors de València. Ha insistit que de les 90 places només n'hi ha 33 d'ocupades. També ha afirmat que no s'ha donat cap cas positiu per coronavirus entre les persones internes. Ha informat també que des que es va declarar l'estat d'alarma no s'ha fet cap repatriació i ha anunciat un pla per a posar en llibertat les persones internes de manera progressiva.

González també ha volgut alertar sobre l'augment de les notícies falses i els intents de fraus per internet. Alguns d'aquests fraus ofereixen remeis casolans per la cura de la Covid-19 i altres són trampes per a obtindre les dades bancàries dels usuaris.

Frenar la mobilitat

La secretària general de Transports, Maria José Rallo, ha remarcat que l'objectiu de les noves mesures de restricció que hui aprova el Consell de Ministres, amb cessament d'activitats no essencials, busquen una reducció de la mobilitat dels vehicles privats de fins al 85%. Per a aconseguir-ho, la Guàrdia Civil ha dissenyat un pla estratègic amb molts més controls que els que s'han fet fins ara.

També et pot interessar

stats