Espanya arriba als 556 morts i suma 13.716 positius

Simón destaca que en les últimes 24 hores es registra un increment del 18% en els casos diagnosticats.

Fernando Simón, durant la roda de premsa

Espanya suma més de 2.500 casos de coronavirus en un dia, segons dades de l’últim balanç fet públic pel Ministeri de Sanitat. Són ja 13.176 els casos de pacients infectats i 558 morts fins ara. A més, hi ha 1.081 pacients que han superat la malaltia. D’aquests nous casos, hi ha 186 a la Comunitat Valenciana que comptabilitza un total de 726, amb 22 persones mortes, 9 en les últimes hores, segons les dades de la Conselleria de Sanitat.

El director general del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha destacat que en les últimes 24 hores hi ha hagut un increment del 18% en els casos diagnosticats. Tot i això Simon assegura que “el creixement diari sembla que s’alenteix un poc”.

Tal com ha explicat, en tot l’Estat actualment hi ha unes 5.717 de persones contagiades hospitalitzades (un 42% dels contagiats) i 774 estan en una unitat de vigilància intensiva (UCI). La reunió del comité tècnic de gestió del coronavirus d’aquest dimarts es farà a la vesprada.

Els tests ràpids "poden incrementar el nombre de positius"

D'altra banda, Simón ha avançat que en els pròxims dies el Ministeri de Sanitat en coordinació amb les comunitats autònomes farà les proves a totes les persones que tenen simptomatologia per mitjà dels tests ràpids. “Això pot incrementar el nombre de casos positius”, ha assenyalat com a previsió.

Els casos greus depenen de casos concrets, segons el director general del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries. Espanya està en el 5,6% de casos que requereixen UCI. “Ara mateix hi ha unitats de vigilància intensiva que estan saturades”, ha afegit, però “la majoria de comunitats no estan en aquesta situació”.

Reducció dels riscos en les residències

Així mateix, el Ministeri de Sanitat està treballant en aquests moments en un procediment per a reduir els riscos associats amb les residències d'ancians, proveir-les dels recursos i mecanismes per a reduir els riscos, segons ha indicat Simón. De totes maneres, ha assenyalat que si el virus afecta els grups vulnerables en un lloc concret com una residència “l'impacte és més gran que en qualssevol altres grups”.

Desinfecció dels llocs on és més fàcil contagiar-se

D'altra banda, el cap de l'Estat Major de la Defensa, el general Miguel Villarroya, ha explicat que les forces armades estan desplegades en 48 ciutats, amb un total de 2.600 efectius. S'hi incorporen militars de l'aire i amb això ja estan totes les forces al complet treballant coordinades dins de l'operació Balmis contra l'expansió del coronavirus.

Principalment s'està realitzant la desinfecció d'espais en què és fàcil el contagi perquè s'hi produeixen aglomeracions de persones com ara estacions de trens o autobusos i llocs que són vitals per al desenvolupament de l'acció contra el Covid-19, com són els locals de Policia Nacional o centres de control de la Direcció General de Trànsit.

Pròrroga dels DNI que caduquen en 2020

Per la seua banda, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han remarcat en la intervenció la normalitat i el bon comportament general dels ciutadans. Entre els dos cossos de seguretat han detingut 88 persones per comportament incívic i desobediència. Laurentino Ceña, responsable de la Guàrdia Civil, ha remarcat que entre les diferents actuacions s'han requisat un total de 69.000 mascaretes i guants, que ja estan a disposició de les autoritats sanitàries

Així mateix, el director operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, ha anunciat que s'ha prorrogat la vigència de tots els DNI que caduquen enguany i que ara estaran en vigor fins al 13 de març de 2021. Les oficines, en qualsevol cas, estaran obertes per atendre urgències.

Es garantirà les condicions dels transportistes

Finalment, la secretària general de Transports i Mobilitat, María José Rallo, ha explicat que els serveis de transport continuen tenint una ocupació sensiblement inferior a la d'un dia normal. Pel que fa al transport ferroviari, ha dit que s'ha aprovat una orde per a allargar la vigència dels certificats del transport ferroviari.

D'altra banda, Rallo ha dit que des del govern espanyol s'està treballant perquè els transportistes tinguen accés a serveis bàsics d'higiene i manutenció en gasolineres i àrees de descans. Així, ha recordat que el transport per carreteres és bàsic i fonamental per a garantir l'abastiment de productes a la ciutadania, i per això s'ha de procurar que es faça en les condicions adequades.

També et pot interessar

stats