A Espanya, 580 brots, augment de contagis i poblacions confinades

Catalunya registra 1.275 casos en un dia i a Aragó vigilen la població perquè complisquen la quarantena domiciliària.

A Espanya, 580 brots, augment de contagis i poblacions confinades
A Espanya, 580 brots, augment de contagis i poblacions confinades

Les xifres del coronavirus continuen creixent a Espanya, que ja és el país amb més contagis de l’Europa occidental. En només tres dies, hi ha hagut una vintena de brots nous amb un total de 580.

Catalunya ha registrat aquest dissabte 1.275 nous positius, una xifra superior a la d’ahir, quan se’n confirmaren 1.057, i tres noves víctimes mortals. El total de casos des de l’inici de la pandèmia ascendeix a 105.556, segons les dades del Departament de Salut.

La Generalitat de Catalunya busca pacients asimptomàtics per a tallar la cadena de transmissió i aquest dissabte conclouen les proves massives a persones de 15 a 44 anys de Sabadell, a les quals seguiran els habitants de Ripollet i Terrassa. Està previst que durant el cap de setmana es facen 9.000 proves PCR. A partir de dilluns, també es faran tests als veïns i veïnes de Vilafranca del Penedès i Santa Coloma de Gramenet.

Aragó: patrulles per a vigilar el compliment de la quarantena

Amb 699 casos en només un dia, Aragó ha començat a verificar el compliment de la quarantena de les persones contagiades domicili per domicili. Sanitaris i policies patrullen junts per a vigilar els casos i si algú incomplix l’aïllament, se’l sancionarà.

Preocupa especialment l’entrada de la malaltia a les residències. El 75% dels nous casos en centres de majors són d’Aragó. A Burbáguena, a Terol, dos dones han mort en una residència de gent major, on hi ha 64 casos positius, 43 residents i 21 treballadors del centre.

Aquest dissabte, a més a més, el Tribunal de Justícia d’Aragó ha suspés de forma cautelar l’obligació que va imposar el govern autonòmic de tancar els locals d’hoteleria a la 1:00 de la matinada, tot i que manté la mesura a Osca i les comarques de la Llitera, el Cinca Mitjà, el Baix Cinca, el Baix Aragó-Casp, la Comarca Central i els Monegres.

L'oci nocturn protesta a Madrid

A Madrid, més del 95% dels locals d’oci nocturn han tancat en la primera jornada de protesta convocada pel sector a causa de les mesures decretades per la Comunitat de Madrid, que els obliga a abaixar la persiana a la 1:30 de la matinada, segons les dades de la Plataforma per l’Oci de Madrid. En barris com Chueca o Malasaña, han tancat el 100% dels locals.

Muncipis confinats a Castella i Lleó i Extremadura

La recomanació de la Junta de Castella i Lleó d’evitar reunions de més de 10 persones i restringir “al màxim” el contacte social i la presència en espais tancats, s’estén des d’aquest dissabte a 45 zones de la comunitat autònoma, entre les quals, capitals com Valladolid, Salamanca, Palència, Sòria i centenars de municipis rurals.

Durant l’última setmana, la xifra de positius ha superat el llindar dels cinc per cada 10.000 targetes sanitàries, un nivell establit pel govern com a pas previ per a confirmar la sospita de transmissió comunitària. Per aquesta raó s’han aïllat poblacions com Íscar, Pedrajas de San Esteban i Aranda de Duero (Burgos) que ha passat el primer cap de setmana de tornada a la fase 1. Un jutge ha autoritzat el confinament durant una setmana, prorrogable a una altra i ningú pot entrar ni eixir del municipi sense un document que ho justifique.

I una altra població que han aïllat socialment és Villarta de los Montes, a Badajoz. Dels 437 habitants que té, 37 han donat positiu en Covid-19.

També et pot interessar