Les escoles poden connectar la calefacció i és suficient ventilar les aules cinc minuts cada mitja hora si fa fred

Marzà destaca que el protocol indica que, en moments de situacions adverses, “no cal tindre el 100% del temps les finestres obertes”.

Alumnes entrant a un centre escolar de la Comunitat Valenciana
Alumnes entrant a un centre escolar de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Amb l'arribada de l'hivern i les baixes temperatures són moltes les famílies que estan preocupades pel fred que fa dins de les aules, en estar els centres educatius amb les finestres obertes tot el dia amb motiu de les mesures de ventilació o purificació de l'aire per a eliminar o reduir la concentració del coronavirus. No obstant això, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha destacat en Les notícies del matí que tots els centres disposen des del 23 de novembre d'un protocol que indica que, en moments de situacions adverses com l'actual, “no cal tindre el 100% del temps les finestres obertes i és suficient ventilar durant 5 minuts cada mitja hora”.

A la Comunitat Valenciana s'està aplicant el mateix protocol que a Alemanya, on s'ha vist que la temperatura només baixa entre 2 i 4 graus amb la calefacció endollada si obrin les finestres cada mitja hora. Marzá ha explicat que molts alcaldes ja han pres mesures i han posat en marxa la calefacció dels col·legis i instituts des de les set del matí perquè els centres educatius oferisquen una temperatura confortable als professors i alumnes, i els xiquets puguen assistir a les classes en “les millors condicions”.

Per exemple, l'Ajuntament de València ha ordenat ja als centres educatius que connecten la calefacció amb caràcter urgent i que romanga en funcionament 24 hores de manera ininterrompuda però mantenint la ventilació en aplicació dels protocols contra la Covid. Per això, s'han enviat correus electrònics a tots els centres amb aquestes instruccions. A Castelló de la Plana també s'ha remés un missatge als equips directius per a informar-los que, des d'aquest dilluns, els sistemes de calefacció s'activaran a les 6:00 hores del matí.

Repartiment de 8.000 filtres d'aire

A més, el conseller d'Educació ha recordat que la Comunitat Valenciana és l'única que està repartint als col·legis 8.000 filtres d'aire d'alta densitat per a rebaixar el nivell de contagis. Aquests filtres són per als espais que s'han habilitat als centres educatius, per als quals s'han contractat 4.000 professionals nous, que no tenen suficient ventilació encreuada. “Hem començat el repartiment pels pobles d'interior, que és on més fred fa, i ajudaran més enllà dels protocols que ja estan funcionant”, ha dit.

Marzà ha destacat que, en aquest primer trimestre, els centres educatius han sigut i són espais segurs davant el virus. “Les escoles han demostrat que són espais de detecció i no de contagis, i els espais on els xiquets estan millor que en qualsevol altre lloc”. Segons ha indicat, tots els estudis indiquen que els alumnes es contagien més quan no estan a l'escola i el 90% dels casos han estat contagis fora del centre educatiu. Així, el conseller ha remarcat que és important que continuen oberts, ja que “educativament és essencial” perquè la presència als centres combat la desigualtat, i “sanitàriament és bo i necessari”, perquè ha demostrat que conté els contagis.

També et pot interessar