Entra en vigor el pla per a rejovenir el parc de vehicles a Espanya

El pla contempla ajudes de fins a 4.000 euros per a comprar un cotxe zero.

Imatge d'arxiu de la fira de l'automòbil de València
Imatge d'arxiu de la fira de l'automòbil de València / Europa Press

Aquest dimarts entra en vigor el pla per a l'automoció del govern espanyol, amb un pressupost de 3.750 milions d'euros, amb l'objectiu d'avançar cap a la mobilitat sostenible i frenar l'impacte del coronavirus.

Aquest pla pretén rejovenir el parc de vehicles a Espanya, que té una mitjana de 13 anys, amb una sèrie de mesures destinades a reduir les emissions. En concret, contempla ajudes de 4.000 euros per a clients particulars, per a l'adquisició d'un vehicle amb etiqueta zero i de fins a 800 euros en cas de comprar un cotxe de combustió. Per a beneficiar-se'n serà obligatori portar al desballestador un cotxe de més de 10 anys i el vehicle nou haurà d'estar "entre els més eficients de l'oferta".

També hi haurà una ajuda addicional per a persones amb mobilitat reduïda o amb llars amb una renda inferior als 1.500 euros al mes. A més, els ajuntaments podran alliberar part del seu superàvit per a renovar la flota.

Segons el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest paquet de mesures vol facilitar "que el sector s'adapte a les noves demandes del mercat nacional i el de l'exportació pel desafiament de la descarbonització amb la fabricació de, cada vegada, vehicles més nets i sostenibles".

Repartiment de les inversions

El pla d'impuls per a la indústria de l'automoció compta amb un pressupost de 3.750 milions. Es divideix en 1.535 milions l'any 2020 i 2.215 milions més entre els anys 2021 i següents. Per a la renovació del parc automobilístic es destinaran 550 milions d'euros; les inversions per a impulsar la competitivitat i la sostenibilitat tindran 2.690 milions d'euros; mentre que 415 milions d'euros es destinaran a R+D+I i 95 a mesures per a la formació i qualificació professional. Quant a la inversió, es preveuen 550 milions en ajudes a particulars i en compres públiques i 500 milions més de la línia ICO per a vehicles comercials i industrials.

També et pot interessar

stats