Entra en vigor l’estat d’alarma a Madrid: més de 7.000 policies vigilen els desplaçaments no justificats

El veïnat de la capital i altres huit municipis podrà moure’s als termes municipals, però no eixir d’aquests.

Control establit per la Policia Nacional aquest divendres a la Nacional V per a supervisar el compliment de les restriccions a les que obliga l'estat d'alarma
Control establit per la Policia Nacional aquest divendres a la Nacional V per a supervisar el compliment de les restriccions a les que obliga l'estat d'alarma / Rodrigo Jiménez (Efe)

Més de 7.000 agents de policia vigilen les principals vies d’eixida de Madrid i les principals infraestructures de transport públic, com les estacions de tren, per a supervisar que la ciutadania complisca les restriccions de la mobilitat que, des de les 17 hores s’apliquen a la capital i a huit localitats de la comunitat després de que el govern hi haja decretat l’estat d’alarma i s'haja publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat.

El residents a Madrid, així com els que visquen a Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Móstoles, Parla i Torrejón de Ardoz, no podran eixir dels termes municipals on residisquen, excepte per quatre raons degudament justificades. Finalment l’estat d’alarma no afectarà a Alcalá de Henares, un dels municipis inicialment inclosos, perquè les dades han millorat en els últims dies i ja no compleix els tres paràmetres establits per Sanitat per a implantar-hi les restriccions.

A diferència de les limitacions de mobilitat decretades el passat mes de març, l’estat d’alarma actualment en vigor a Madrid permet els desplaçaments dins de les ciutats, així com l’activitat comercial, la de l’hoteleria i, fins i tot, la dels espectacles culturals. És a dir, es tracta d’un confinament perimetral, per això el veïnat podrà desplaçar-se amb llibertat pels carrers i camins de dins de la població.

Ara bé, els residents a la capital i als huit municipis afectats per les noves restriccions derivades de l’estat d’alarma podran eixir dels seus termes municipals en diverses situacions: si van a treballar o a classe, a una cita mèdica, a atendre persones majors o dependents, o fer tràmits administratius o bancaris. De la mateixa manera, ningú de fora d’aquests municipis podrà accedir-hi, excepte si es per una d’aquestes raons.

El ministre de l’Interior ha explicat aquest divendres que els agents de Policia Nacional, Guàrdia Civil i la Policia Local, que també col·laborarà en aquestes tasques, podran multar a aquells ciutadans que facen desplaçaments no justificats. No obstant això, Marlaska ha negat l’afany recaptatari de les multes.

Limitacions en l’hoteleria i en les reunions

A banda de les limitacions de la mobilitat, l’estat d’alarma en aquestes poblacions implica una serie de restriccions en l’activitat comercial i els serveis públics. L’aforamanet dels bars i restaurants queda limitat al 50% i no es podrà consumir a la barra. A més, aquests establiments hauran de tancar a les 23 hores, encara que a partir de les 22 hores no podran atendre nous clients.

Els edificis de culte només podran acollir un terç de l’aforament i als soterraments i vetlatoris podran acudir, com a màxim, 15 persones.

Les reunions socials queden limitades a sis persones i tampoc no es pot superar aquesta xifra per a practicar esport en grup. Quant als espais públics, els parcs infantils quedaran tancats.

També et pot interessar

stats