“No entenem perquè no traslladaren els residents a l’UCI d’Alcoi si tenia llits lliures"

Les famílies dels 73 majors morts a la residència DomusVI formen una associació per a “trobar respostes” i “depurar responsabilitats”.

El portaveu dels familiars de residents afectats per la Covid-19 al centre Domus VI d'Alcoi, Jordi Santonja
El portaveu dels familiars de residents afectats per la Covid-19 al centre Domus VI d'Alcoi, Jordi Santonja

Les famílies dels 73 persones majors que han faltat per Covid-19 a la residència d’Alcoi DomusVI s’han constituït aquest dijous formalment com a associació. Busquen respostes i estudien el recorregut judicial que pot tindre la falta d’informació que asseguren que han patit i, sobretot, la gestió de la crisi sanitària en un centre on han perdut la vida la meitat dels residents.

“Des de ma casa veig la residència. I tindre allà ma mare i que ningú ens diguera res mentre que els majors anaven faltant...ha sigut terrible” ha explicat en À Punt NTC el portaveu de l’associació, Jordi Santonja. Lamenta que la comunicació de la residència amb els familiars ha sigut “nul·la des del principi” i els ha generat una ansietat difícil de suportar mentre s'assabentaven de les morts pels mitjans de comunicació.

“Van aparéixer rumors d’infeccions dins la residència i ningú ens deia res. Fins que va aparéixer en premsa que hi havia tres persones mortes. Totes les famílies ens tornàrem boges, perquè ningú ens havia contactat. I així ha sigut fins que n’han mort 73”, denuncia Santonja.

L’associació ha començat a recollir proves per a confirmar i trobar respostes sobre “situacions inexplicables”. Asseguren que no entenen perquè no es va traslladar cap major a l’UCI d’Alcoi quan segons l’associació, que afirma conéixer-ho “de bones fonts”, sempre tenia llits lliures i mai va estar saturada. O també per què, tot i desplaçar-se al centre, la unitat d’hospitalització domiciliària presumptament no va atendre algunes de les persones residents. A partir d’aquestes informacions les famílies prendran la decisió sobre si cal “depurar responsabilitats, per si hi ha hagut algun culpable”.

En paral·lel al possible front judicial, continua l’angoixa de fills i nets per veure els seus majors a la residència, que continua tancada a les visites com a mesura preventiva de contagis pel coronavirus. Santoja ha recordat que aquestes persones també “necessiten el contacte” de les famílies i ha parlat de “persones que estan més preocupades perquè el pare o la mare, amb alzhèimer, no els reconega quan torne a veure’ls”.

També et pot interessar

stats