Enfonsament històric del PIB: cau un 5,2% en el primer trimestre per la Covid-19

El consum de les llars s'afona un 6,6%, la despesa pública puja al seu major ritme en 12 anys i la inversió es desploma.

El PIB registra una caiguda sense precedents des que va començar la sèrie estadística
El PIB registra una caiguda sense precedents des que va començar la sèrie estadística / Arxiu

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat aquest dimarts que l'economia espanyola s'ha desplomat un 5,2% en el primer trimestre de l'any respecte a l'anterior com a conseqüència de la Covid-19. Així, registra una caiguda sense precedents des que va començar la sèrie estadística, ara fa mig segle.

Aquest descens ha sigut conseqüència d'una caiguda del consum de les llars (6,6%), i de la inversió empresarial (8%) i en habitatge (5,9%), així com per l'enfonsament de les exportacions (8,2%) i les importacions (6,6%).

L'impacte de la pandèmia sobre l'ocupació és més elevat en les hores treballades, que van descendir un 5% respecte al trimestre anterior, que en els llocs de treball equivalents a temps complet, que van caure un 1,9%.

Amb la forta reculada del PIB del primer trimestre, Espanya camina cap a la recessió, ja que es considera un fet la contracció del PIB en el segon trimestre més elevada que la del primer, pel fet que el període d'abril a juny es va veure afectat per la paralització de nombroses activitats econòmiques a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma. En els tres trimestres precedents (segon, tercer i quart trimestre de 2019), l'economia espanyola venia creixent a taxes del 0,4%.

En taxa interanual, el PIB del primer trimestre es va contraure un 4,1%, enfront del repunt de l'1,8% del trimestre anterior. Es tracta de la caiguda més gran des del segon trimestre de 2009, quan l'economia espanyola es va contraure un 4,4% interanual. La demanda nacional va restar 3,7 punts a la variació interanual del PIB en el primer trimestre, 5 punts inferior a la del quart trimestre. Per la seua part, la demanda externa va restar 0,4 punts, nou dècimes menys que en el trimestre passat.

UGT exigeix un pacte econòmic

El sindicat UGT ha assenyalat que l'economia, que va decréixer el 5,2% en el primer trimestre de l'any, marcarà un enfonsament major en el segon, quan s'analitze la fase central del confinament, per la qual cosa ha exigit un pacte econòmic i social per a la reconstrucció. El sindicat ha demanat "major protecció social, mesures fiscals, ajuda de la UE i consensuar una senda de progrés, que passe sempre pel diàleg social".

També et pot interessar

stats