Elx calcula en 20 milions les pèrdues per la suspensió de la Semana Santa

Més de 60.000 persones acostumen a participar en la processó de les palmes blanques del Diumenge de Rams.

Palmes blanques guardades en un taller d'Elx
Palmes blanques guardades en un taller d'Elx / À Punt NTC

El confinament degut a l'estat d'alarma ha obligat les confraries de tota la Comunitat Valenciana a cancel·lar els actes de Setmana Santa i celebrar-los des de casa per a compartir-los per les xarxes socials.

La suspensió de la Setmana Santa per la pandèmia del coronavirus suposa un dur colp econòmic i turístic per a Elx. La ciutat calcula en uns 20 milions d’euros l'impacte, principalment per la suspensió del Diumenge de Rams, amb la tradicional processó de les palmes blanques, considerada festa d’interés turístic internacional.

Més de 60.000 persones acompanyen cada any la processó del Diumenge de Rams amb Jesús Triomfant, que enguany deixarà una imatge inèdita de carrers buits de palmes blanques, un treball artesanal i únic al món que s’ha transmés durant segles entre generacions d’il·licitans.

A la capital del Baix Vinalopó hi ha al voltant de 10 tallers i particulars que treballen en l’elaboració de la palma blanca, que requereix un procés de conservació de la palmera i de les palmes que dura tot l’any per tal d’aconseguir el singular color groc que permet el trenat.

D’Elx viatgen cada any cap a la resta de l’Estat i l’estranger milers de palmes blanques, un fet que la pandèmia ha impedit enguany, fins i tot les que s’envien al Vaticà o a la Zarzuela.

Per a suplir l’absència de la processó del Diumenge de Rams han sorgit diverses iniciatives. Un grup de veïns s’ha organitzat per a repartir palmes de solapes elaborades per voluntaris i manualitats perquè els més menuts puguen construir la seua palma amb fulls i cinta adhesiva.

Des de les xarxes, s’ha fet una crida perquè els il·licitans mostren fotos amb palmes d’anys anteriors per a promoure l’artesania i el reconeixement del treball fet durant anys.

També et pot interessar

stats