Eixides condicionades i PCR en tornar, mesures per als majors de les residències aquest Nadal

Sols podran eixir els de centres sense brots i els que estiguen uns dies amb la família necessitaran una prova negativa en tornar.

Un resident, en la finestra d'un centre per a persones majors en una imatge d'arxiu
Un resident, en la finestra d'un centre per a persones majors en una imatge d'arxiu / Europa Press

Eixides sense pernoctació condicionades al nivell de risc de la pandèmia o una PCR negativa quan tornen al centre residencial després de passar uns dies amb les famílies. Són dues de les mesures que contempla el protocol de seguretat de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que regularà les eixides dels residents dels centres sociosanitaris aquest Nadal.

El paquet de mesures, que s’ha anunciat aquest dijous, estarà vigent des del 24 de desembre fins al 6 de gener i pretén que “les persones majors que hagen de rebre visites o es desplacen al domicili de familiars disposen de la protecció necessària per a salvaguardar el seu estat de salut, atés que són el col·lectiu més vulnerable al coronavirus”, segons han detallat des de la Conselleria.

De quines mesures es tracta?

- Les eixides ordinàries, sense pernoctació fora del centre, quedaran restringides a partir del nivell d'alarma 2. Superat eixe nivell, només es permetran les eixides vacacionals, de set dies o més. Però aquesta mesura se suspendrà si s’arriba al nivell 4 d'alarma sanitària.

- Es permetran les eixides dels centres que no presenten cap brotno presenten cap brot, ni sospita de brot o, en el cas que se n'haja identificat un, estiga tancat.

- Als residents que no puguen eixir del centre, se’ls facilitarà el contacte amb familiars, a través de mitjans telemàtics i visites amb les mesures de seguretat.

- Els residents que passen un temps fora de la residència, amb la família, només podran acudir a un únic domicili, que estiga lliure de contagi i de persones amb simptomatologia compatible amb la Covid-19.

- Els usuaris que isquen de la residència tampoc no podran anar a establiments o espais públics sense les mesures sanitàries garantides.

- Els residents que abandonen per un temps el centre sociosanitari no hauran de reunir-se ni tindre contacte amb persones alienes al grup de convivència amb què passaran l'estada.

- En eixir i en tornar al centre, als usuaris se’ls farà un control de temperatura. Si és superior als 37°, el resident no podrà eixir del centre. En el cas que presente més de 37º en tornar al centre, quedarà aïllat fins que obtinga una valoració mèdica.

- No es permetrà el reingrés de cap usuari que presente símptomes compatibles amb una infecció per Covid-19. En aquest cas haurà de quedar-se amb la família, de la mateixa manera que està determinat per a la població general.

- En el cas de les eixides vacacionals, de set dies o més, quan el resident torne al centre serà necessària una PCR negativa i un període de 10 dies d'aïllament preventiu.

- Les famílies hauran d'informar a la direcció del centre si en els dies posteriors a l'eixida de qualsevol usuari es produeix algun cas de Covid-19 en la unitat familiar amb la qual haja estat en contacte la persona resident.

- Les visites a les residències de majors sols estaran permeses en centres lliures de Covid-19 i caldrà cita prèvia. Podran durar, com a màxim, una hora una vegada a la setmana.

- A les visites podran acudir fins a tres persones que siguen convivents. En cas de rebre més d’un visitant, la visita es farà de manera separada, distribuint-se el temps total entre tots, i amb higienització posterior a cadascuna d'elles.

- Als visitants se'ls prendrà la temperatura corporal i si superen els 37° no se’ls permetrà accedir al centre.

- Si la residència té espais a l'aire lliure, la visita es realitzarà preferentment en aquests espais, amb estufes exteriors per a millorar el confort.

- Si l’opció de l’aire lliure no resulta viable, l’encontre es produirà en espais interiors, ben ventilats i amb pantalles, barreres o altres elements de separació que impedisquen el contacte amb la persona resident.

També et pot interessar