Economistes davant la Crisi recomana prorrogar els ERTO, perquè la recuperació serà més lenta del que estava previst.

El grup d'experts demana repensar l'economia valenciana per la dependència de sectors vulnerables a la conjuntura exterior.

El portaveu d'Economies Davant la Crisi a València, Fernando Rodrigo
El portaveu d'Economies Davant la Crisi a València, Fernando Rodrigo

La recuperació econòmica no serà tan ràpida com anticipen els pronòstics del govern central, perquè la gràfica adoptarà una forma en U i no en V, com ha mantingut en diverses ocasions la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. I serà així amb sort, sempre que la Unió Europea impulse polítiques econòmiques fiscals d’estímul potents, a diferència del que va fer en la passada crisi del 2008.

Així ho creuen els experts d’Economistes davant la Crisi. El portaveu a València, Fernando Rodrigo, considera que, davant d'aquest escenari, l’executiu hauria de prorrogar els ERTO, eliminant-los progressivament en aquells sectors que recuperen l’activitat “de tal manera algunes plantilles estarien en hivernació i no es destruiria més ocupació”.

Rodrigo manté aquesta posició després les últimes dades del Ministeri de Treball i Seguretat Social, que situen la Comunitat Valenciana com la tercera en augment de l'atur en termes absoluts, amb una crescuda del 9,5% en un mes.

L’economista recorda que ara mateix els ERTO asseguren 3,5 milions de llocs de treball a Espanya i que aquest mecanisme, juntament amb les ajudes als autònoms, estan protegint el 30% de la població activa. “Si no fora per això, estaríem parlant d’una debacle en l’ocupació”, explica.

La crisi ha tingut un impacte molt dur a la Comunitat Valenciana pel pes de tres sectors molt vunerables a conjuntures externes, com són el turisme, la construcció i l’automòbil, lamenta Rodrigo, que considera que s’ha d’aprofitar la situació per a repensar el model productiu perquè continuar en la situació actual “és una temeritat”.

La recepta d’Economistes davant la Crisi passa per la transició a una economia verda i la digitalització, en sintonia amb les apostes de la UE per als pròxims anys.

També et pot interessar

stats