Duque: “Espanya tindrà un candidat a vacuna els pròxims dies”

La titular d’Educació no descarta flexibilitzar els criteris d’avaluació de l’alumnat per les circumstàncies especials del curs.

VÍDEO | Duque: “Espanya tindrà un candidat a vacuna els pròxims dies”

“Espanya tindrà un candidat a vacuna els pròxims dies”, perquè les investigacions d’un laboratori nacional “estan molt avançades”, segons ha anunciat aquesta vesprada el ministre de Ciència, Pedro Duque. Ara bé, això no significa, segons ha aclarit, que derive en una vacuna definitiva, ja que “es tarda anys a tindre una vacuna”. En aquest sentit, Duque ha concretat que en cap cas hi haurà una vacuna abans de l’any que ve, “una vacuna que siga segura i en la qual puga confiar el sistema sanitari”, ha puntualitzat.

A banda d’aquest projecte d’investigació, Duque ha confirmat que n’hi ha un altre, que du a terme el Centre Nacional de Biotecnologia, i que està a punt “d’aconseguir una fita” en la recerca d’una vacuna a través de la generació d’un virus sintètic.

30 assajos als laboratoris espanyols

Mentre arriba la vacuna, els esforços de la ciència se centren a trobar un tractament per als pacients amb coronavirus. A hores d’ara ja hi ha 30 assajos, fonamentats en medicaments ja aprovats, per a pal·liar els efectes d’aquest virus en els pacients contagiats. Paral·lelament, els laboratoris espanyols analitzen fàrmacs i compostos, que ja estan en el mercat, i que s’estudia si podrien acabar amb el virus una vegada es detecta en el pacient.

Actualment, segons ha afirmat el titular de Ciència, s’han destinat 24 milions d’euros per a dur a terme diverses investigacions relacionades amb el coronavirus. “La ciència espanyola avança a bon ritme”, ha indicat. Per això, ha plantejat que “la reorganització dels pressupostos per a ciència serà la premissa quan acabe la pandèmia”.

Celáa buscarà l'acord total amb les autonomies sobre l'avaluació de l'alumnat

Per la seua banda, el Ministeri d’Educació no renuncia a aconseguir un acord conjunt, amb totes les comunitats autònomes, per a flexibilitzar els criteris d’avaluació del curs escolar per les circumstàncies excepcionals que ha provocat el coronavirus.

La ministra de Educació, Isabel Celaá, ha anunciat que el seu departament continua treballant per a fer-ho possible, malgrat que el rebuig de les comunitats de Madrid, Andalusia, Castella i Lleó i el País Basc a facilitar passar de curs amb assignatures suspeses.

“Seria una llàstima que compartint la filosofia no pugérem anar tots junts per a aportar la certesa que la societat necessita”, ha dit la ministra, que ha recordat que els termes generals de la proposta van aconseguir el màxim consens de les autonomies en la passada conferència sectorial. I que el desmarcatge ha sigut “en els detalls”.

Celaá ha insistit en la idea del passat dimarts: “que cap alumne perda el curs per aquesta situació excepcional. “Perquè el sistema siga just cal flexibilitzar els criteris adaptant-los a la situació extraordinària, a fi de protegir els alumnes més vulnerables”, ha dit la ministra, que ha recordat que l’alumnat està fet les tasques amb els pares com a mestres i “compartint amb ells l’ordinador amb que treballen, si és que aquest existeix”.

En aquest context, ha matisat que la decisió d’aprovar o suspendre la continua tenint el personal docent i que l’acord proporciona “un paraigües” al sistema educatiu “perquè adapten l’avaluació tenint en compte les circumstàncies existents” de l’alumnat i “si ha aconseguit els objectius generals”.

“Si en circumstàncies normals la promoció ha de ser la norma i la repetició l'excepció, ara mateix, quan tenim encara alumnes que no s’han pogut connectar, ha de ser més excepcional”, ha insistit la ministra, que novament ha descartat que el ministeri estiga promocionant l’aprovat general.

En aquest sentit, ha explicat que, efectivament, un alumne pot repetir curs si “no havia fet res en els trimestres anteriors i tenint les circumstàncies adequades tampoc ho ha fet en el tercer”, en contrast amb l’alumnat que, amb una trajectòria en positiu, ha fallat en el tercer trimestre per les circumstàncies extraeducatives.

També et pot interessar

stats