Les dues cares de la pandèmia: dels pobles que hi resisteixen invictes als que no es lliuren del virus

21 municipis valencians no han registrat cap positiu des de l’inici de la pandèmia. A Benigànim, la realitat és l'oposada.

Castell de Guadalest, un dels municipis que no ha registrat cap cas de coronoravirus
Castell de Guadalest, un dels municipis que no ha registrat cap cas de coronoravirus

Un any després que començara la crisi del coronavirus, la pandèmia deixa realitats ben diferents a la geografia valenciana. Des de poblacions que es mantenen completament netes de la malaltia des de l'inici de la pandèmia i no han registrat cap cas positiu, fins a municipis durament colpejats, on no hi ha manera de frenar la incidència del virus.

Dues comarques concentren la meitat dels 21 municipis -dels 542 del conjunt de la Comunitat Valenciana- que a hores d’ara es mantenen lliures de Covid. Són l’Alt Millars, amb localitats com Aranyel, la Font de la Reina, les Fonts d’Aiòder, Lludient i Torralba, i l’interior de la Marina Baixa, on destaquen els casos de Benifato, Bolulla, el Castell de Guadalest i Confrides.

La resta de poblacions que no han registrat cap cas de coronoravirus en tota la pandèmia es localitzen a les comarques dels Ports (Herbers, Palanques i Sorita), el Baix Maestrat (Castell de Cabres), el Comtat (Benillup i Famorca) el Racó d’Ademús (Castielfabib i la Pobla de Sant Miquel) i l’Alt Palància (Sacanyet).

Tots aquests municipis comparteixen la condició de ser pobles xicotets i poc habitats, i situar-se en zones d’interior, moltes vegades envoltats per muntanyes i una orografia que els aïlla i preserva del contacte exterior.

En la llista també destaquen tres municipis menuts de comarques amb alta densitat de població: Vallés, a la Costera, i Aielo de Rugat i Sempere, a la Vall d’Albaida.

Benigànim, el municipi on una de cada sis persones s'ha contagiat

Precisament, a la Vall d'Albaida trobem l’altra cara de la moneda: la població valenciana de més de 5.000 habitants a la qual ha colpejat més el patogen, i que des del començament de la pandèmia, no para de registrar una elevada incidència acumulada. Es tracta de Benigànim, on un de cada sis veïns i veïnes s’ha contagiat de Covid-19.

Aquesta població va ser la primera de tot l’Estat a tancar-se perimetralment després del primer estat d’alarma. El 31 d’agost passat, quan es va tancar durant dues setmanes, la seua incidència acumulada per cada 100.000 habitants (1.059) era 16 vegades superior a la mitjana de la Comunitat Valenciana (63).

Aquest confinament es repetiria novament el 6 de gener, quan Benigànim va ser inclòs en la llista dels 29 municipis valencians amb una “incidència crítica”, que la Generalitat va decidir tancar perimetralment per tal de frenar l’expansió dels contagis.

Tot i això, cap dels intents ha fet parar els peus al virus i Benigànim continua encapçalant la llista de municipis de més de 5.000 habitants amb major incidència acumulada des de l’inici de la crisi.

Les veus expertes no dubten a assegurar que es tracta d’un cas singular i que no hi ha una única causa que puga explicar el fenomen.

També et pot interessar

stats