Diversitat d'opinions a les Corts pel que fa a les mesures adoptades en la conferència de presidents

Només el PSPV s'ha mostrat optimista per la distribució dels fons en funció de projectes.

Imatge de l'hemicicle de les Corts
Imatge de l'hemicicle de les Corts / GVA Corts

Després de la conferència de presidents autonòmics celebrada aquest divendres a La Rioja, el debat se centra en la repartició dels fons europeus de reconstrucció. El president del govern Pedro Sánchez ha explicat que "el repartiment no seguirà els criteris clàssics", ja que es tracta d'un fons "diferent, nou". Així els diners es repartiran atenent als projectes que presenten les autonomies al voltant de quatre eixos: transició digital, ecològica, igualtat i cohesió social i territorial. Una vegada aprovats els projectes, una unitat de seguiment assignarà la quantitat del fons, que començarà a cobrar-se la pròxima primavera. Un sistema, que segons el govern espanyol, garanteix l'equitat entre autonomies.

Els grups parlamentaris a les Corts tenen diversitat d'opinions sobre les conclusions de la dita conferència, sent els criteris triats per al repartiment dels fons europeus i el protagonisme que les comunitats autònomes tindran en la reconstrucció, els principals punts de discrepància entre els partits.

El síndic del PSPV, Manolo Mata, ha valorat positivament la tasca del president de la Generalitat, Ximo Puig, en considerar que ha sigut capaç de traslladar la necessitat que totes les autonomies tinguen un paper protagonista de manera efectiva. Pel que fa a la decisió de distribuir els fons en funció de projectes, ha explicat que des del partit socialista són optimistes perquè consideren que els diners que arriben a la Comunitat Valenciana ajudaran a reequilibrar la desigualtat entre les persones.

La presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, per la seua part, ha expressat que en el PP es mostren "contents" perquè Sánchez ha comptat amb les autonomies per a repartir els fons de 140 milions d'euros, però "decebuts" perquè no ha quedat clar quins són els criteris per a repartir els diners i perquè no es faran amb els criteris poblacionals tal com reivindicava el seu partit. A més, Bong ha criticat el pacte entre Sánchez i el PNV, un acord que consideren "'ad hoc' per al País Basc" i que suposa una discriminació a la resta d'autonomies.

El líder de Ciutadans, Toni Cantó, també ha mostrat el seu rebuig a l'anunci de Sánchez sobre com es repartiran els fons europeus i critica al president del govern espanyol que haja "cedit al xantatge d'Urkullu". A més, ha demanat a Puig que no accepte que els valencians reben menys recursos que els bascos. En aquest sentit, ha expressat que "tots els espanyols som iguals i que el nostre president autonòmic ha de vetlar per això".

També s'ha mostrat crític el síndic de Compromís, Fran Ferri, que ha afirmat que "han eixit poques coses clares", entre elles, com serà el repartiment del fons europeus. Tanmateix, des de Compromís esperen que aquestes ajudes "servisquen per a millorar la nostra economia i que es repartisquen amb uns criteris justos".

Per la seua banda, la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, ha reclamat també els mateixos recursos que altres autonomies. A més, apunta que "hem de convertir els consensos ciutadans en polítiques públiques i valentes" i que és necessari enfortir el sistema públic.

Des de Vox, la síndica Ana Vega ha explicat que el govern de Sánchez vol diluir la responsabilitat en les comunitats autònomes i ha recordat que al setembre el seu partit presentarà una moció de censura.

També et pot interessar