‘Divendres negre’ per a la seguretat dels treballadors de Correus

Els sindicats anticipen mobilitzacions pel repunt dels contagis entre la plantilla en la vespra del Black Friday.

Parc mòbil d'una oficia de Correus, en una imatge d'arxiu
Parc mòbil d'una oficia de Correus, en una imatge d'arxiu / Correus (Europa Press)

El Black Friday podria ser un “divendres negre” per a la salut de la plantilla de Correus. CCOO i UGT acusen l'empresa d'anteposar les perspectives de negoci a la seguretat laboral. La campanya d'ofertes –durant la qual creix substancialment la facturació de la companyia– aplega entre denúncies dels sindicats sobre centres saturats, plantilles amuntegades i protocols de prevenció insuficients.

En aquest escenari, les organitzacions sindicals han anunciat a la direcció de Correus que estudien la possibilitat de mobilitzacions, amb aturades i concentracions, des del 27 de novembre, dia del Black Friday, i al llarg de desembre, coincidint amb la campanya nadalenca, la més important de l'any per a l'empresa.

1.100 positius a Espanya; 266 a les oficines valencianes

Asseguren que en els dos últims mesos s'han triplicat els contagis en la plantilla i que el col·lectiu de Correus torna a ser el segon en contagis després del sanitari, com ja va passar en la primera onada de la pandèmia. En aquest període la plantilla haruai sumat 1.100 positius, 266 d'ells a la Comunitat Valenciana, sobre un conjunt de 55.000 treballadors i treballadores, segons dades facilitades per les organitzacions. Altres 8.500 professionals de Correus han fet quarantena pel contagi d'un company de Correus o un familiar. València i Alacant són la quinta i sèptima demarcació provincial de l'empresa amb més contagis.

“Volem donar servei però no dur un paquet enverinat al client”, assegura el delegat de CCOO a Alacant, Joaquín Oliva. Lamenta que a la companyia “estiguen més preocupats per l'activitat que per la salut de la ciutadania i els treballadors, quan les dues coses són compatibles”. La patronal de logística UNO estima que el divendres de descomptes es mouran més de quatre milions de paquets només a Alacant.

Correus rebaixa la xifra de contagis i assegura haver superat 55 inspeccions

Correus no facilita xifres sobre contagis, emparant-se en la protecció de dades, però assegura que es troben "molt per sota" dels números que presenten els sindicats. Defén que la seguretat és una prioritat de la companyia i destaca la inversió milionària en material de prevenció (mascaretes, guants, dosis de gel hidroalcohòlic i desinfectant) i els protocols de prevenció (distància social, desinfecció, evitar la saturació en les instal·lacions), que assegura actualitzar contínuament per a millorar l'eficàcia.

La direcció nega també les acusacions d'opacitat informativa sobre la xifra de contagis reals o les complicacions per a identificar els contactes estrets als centres de treball des de l'aplicació de l'últim protocol, com denuncien els sindicats. Per a sostindre aquestes afirmacions, assegura haver superat 55 inspeccions de treball a tot Espanya des de l'inici de la pandèmia.

Risc per a la plantilla i per a la clientela

La versió dels sindicats se situa però en els antípodes. Adverteixen que l'empresa no ha reaccionat concorde a l'augment dels contagis des del setembre i malgrat un primer repunt de positius a l'estiu, què segons entenen hauria d'haver encés les alarmes. Des de llavors, lamenta Oliva, no s'han pres les mesures de seguretat que reclamaven els sindicats, com fer proves PCR en els centres de treball on s'ha produït un contagi. “No poden deixar-nos la mascareta com a únic mitjà de prevenció”, explica el delegat, per a recordar que el personal de Correus pot ser una font de propagació del virus tant en el treball diari al carrer com en l'atenció al públic a les oficines.

Oliva també qüestiona algunes decisions organitzatives que en la seua opinió han augmentat el risc de contagi, com la reagrupació d'oficines en un mateix centre de treball, una decisió que les organitzacions sindicals han denunciat en la Inspecció de Treball.

També et pot interessar

stats