La distribució del fons de reconstrucció crea discrepàncies entre les autonomies

El govern espanyol fa balanç positiu i assegura que és el punt de partida per a començar la recuperació econòmica.

El president Sánchez durant la conferència de presidents aquest divendres
El president Sánchez durant la conferència de presidents aquest divendres

Durant la conferència de presidents celebrada aquest divendres a La Rioja, la repartició del fons europeu de reconstrucció era clau per a les autonomies. Així, durant la reunió, es va abordar la gestió de la crisi sanitària per la Covid-19, però també l'anàlisi dels fons de recuperació europeus. D'aquesta manera, l'executiu espanyol repartirà els 140 milions d'euros en funció de projectes de les autonomies sobre quatre eixos: transició digital, ecològica, igualtat i cohesió social, i territorial.

El govern espanyol fa balanç positiu d'aquesta conferència de presidents i assegura que és el punt de partida per a començar la recuperació econòmica. No obstant això, alguns territoris han sentit un tracte de favor cap al lehendakari basc, Íñigo Urkullu. També s'ha criticat l'absència del president de la Generalitat catalana Quim Torra. Moltes autonomies, principalment els governats pel Partit Popular, han expressat el seu desacord sobre com serà la distribució dels fons, ja que opinen que no serà equitativa. Així el president d'Andalusia, Juanma Moreno, ha manifestat que "s'està perjudicant clarament un territori sobre altre". De la mateixa manera, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha considerat la política de Sánchez com a "absolutament errònia".

No obstant això, el president Sánchez ha anunciat que l'equitat entre autonomies estaria garantida i que no "hi ha territoris de primera i de segona". La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, ha explicat que "es tracta de seguir avançant junts i que ningú es quede enrere".

De fet, l'equitat econòmica és una de les reivindicacions del president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha demanat que a Espanya es faça un repartiment dels fons que done més suport a les zones amb una situació pitjor.

També et pot interessar