El dispositiu de vigilància s’intensifica als locals d’oci nocturn per a evitar contagis

Els agents incrementen els controls perquè la Generalitat aposta per un “oci reglat” i no per un tancament temporal.

Un local d'oci, en una imatge d'arxiu
Un local d'oci, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Els locals d’oci, i especialment l’incompliment de les mesures per a evitar contagis de Covid-19 en aquests espais, estaran en el punt de mira aquest cap de setmana, el primer en què s’aplicarà el dispositiu especial de vigilància anunciat per la Generalitat per a evitar que els pubs i discoteques es convertisquen en focus de rebrots.

Les forces de seguretat comprovaran que els clients dels llocs d’oci porten les mascaretes, que es compleix la distància social, així com l’aforament dels pubs i discoteques o que el local establisca les mesures de seguretat a què obliga la normativa. De fet, actuaran conjuntament agents de la Guàrdia Civil, la Policia Local i la Policia Nacional.

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, advertia aquesta setmana de dos aspectes preocupants dels nous contagis: la reducció de l’edat dels contagiats –vora el 50% tenen entre 15 i 34 anys– i que el 22,6% de les noves infeccions del territori corresponen als espais d’oci.

En les últimes setmanes s’han arribat a identificar nombrosos focus relacionats en llocs d’oci, els més nombrosos els de València, Peníscola, Santa Pola o Gandia. En aquest últim municipi es va decretar el tancament dels locals d’oci nocturn durant un parell de setmanes, però aquest divendres la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha dictat una resolució que revoca aquesta mesura i que entrarà en vigor aquest dissabte 1 d'agost de 2020.

Tot i que diverses veus, entre les quals la de l’alcalde de València, Joan Ribó, i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, han demanat el tancament dels locals d’oci nocturn, Puig no s’ha mostrat partidari i aposta per augmentar el control perquè es complisquen les mesures de seguretat.

Tampoc la delegada del govern espanyol, Gloria Calero, veu amb bons ulls la idea de tancar els llocs d’oci nocturn: “Dubte que tancar l’oci nocturn solucione el problema dels rebrots, perquè si no van a una discoteca faran botellot al carrer i tindrem el mateix problema. Apel·le a la responsabilitat individual”, afirmava aquesta setmana als micròfons d’À Punt.

Identificar la traçabilitat

La consellera d’Interior, Gabriela Bravo, defensava ahir divendres l’alternativa “d’un oci reglat, que és molt més segur”. Bravo argumentava que la Generalitat abvoca perquè “l’oci continue obert, però mantenint les mesures de seguretat que ens permetran, en un cas de contagi, saber quines són les persones que han pogut veure's afectades, marcar la traçabilitat i fer-ne un seguiment que evite contagis massius”, va dir.

A més, Bravo va recordar als ajuntaments que tenen competències per a, en funció de cada situació particular, restringir els horaris nocturns, una mesura que pot ajudar a la seguretat.

També et pot interessar