Es disparen la incidència i les hospitalitzacions a tot Espanya

Més de la meitat de la població ja té la pauta de vacunació completa

Un jove se sotmet a una prova PCR aquest diumenge a Avilés (Astúries)
Un jove se sotmet a una prova PCR aquest diumenge a Avilés (Astúries) / Eloy Alonso (Efe)

El coronavirus continua creixent a Espanya, que ha registrat més de 61.000 nous casos positius des de divendres i 8.105 des d’ahir. 

Així, hui dia la incidència acumulada per cada 100.000 habitants ha pujat fins als 599,69 de mitjana a Espanya. A més, la doctora María José Sierra, cap d’àrea del Ccaes, ha assenyalat en una roda de premsa que les previsions són que augmente aquest indicador perquè la incidència acumulada a set dies és superior al 50% de la acumulada a 14 dies, concretament 323,98.

A la Comunitat Valenciana la incidència acumulada ha crescut més de 50 punts, passant de 432,44 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies de divendres passat fins als 484,76 de hui. La incidència a set dies ha pujat també, més de 30 punts, passant de 228,76 a 253,3.

Amb aquestes dades, ha indicat Sierra, set comunitats autònomes estan actualment per damunt dels 500 casos d’incidència acumulada a 14 dies, és a dir, en risc extrem. Les que tenen una incidència més alta són Catalunya, Castella i Lleó i Navarra, que estan per damunt dels 800 casos per cada 100.000 habitants. 

Sierra ha explicat que també preocupa el percentatge de positivitat, que ha superat el 15% de mitjana a l’estat espanyol, quan a principis de juliol estava en el 5%. Això es deu al fet que algunes comunitats autònomes freguen o inclús superen el 20%. A la Comunitat la positivitat s’ajusta a la mitjana i és del 15,93%.

Sierra ha recalcat que l’impacte de la hospitalització i els ingressos a l'UCI no és tan alt com en altres onades, ja que, gràcies a la vacunació, el percentatge de persones positives que ingressen és molt menor. Així i tot, aquest dilluns hi ha un 65% més de persones ingressades a tot Espanya que dilluns passat, un 45% més a les unitats de cures intensives. Concretament hi ha 6.482 persones ingressades, 1.039 a les UCI, que suposen un 5,4% i un 11,4% d’ocupació, respectivament. A la Comunitat Valenciana, on també s’ha registrat un gran augment de les hospitalitzacions, els percentatges d’ocupació són del 4,91% en planta i del 8,41% a les UCI. 

Desigualtat per edats

Sierra ha posat l’accent diverses vegades en les grans diferències si s’observen les dades desagregades per edats, i és el grup de persones menors de 40 anys el que registra major augument tant de contagis com d’hospitalitzacions i també de positivitat. Malgrat això, ha recordat que la resta de grups d’edat també estan experimentant una pujada en tots els indicadors epidemiològics i que ningú pot abaixar la guàrdia. 

Més de la meitat de la població amb pauta completa

Més de la meitat de la població espanyola està vacunada amb una pauta completa de vacunació, concretament el 50,7%. Així ha informat la secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón, en la mateixa roda de premsa. 

Segons Calzón, Espanya és el tercer país de la Unió Europea en arribar a aquest objectiu i un dels primers del món, però això no pot frenar el ritme de vacunació, perquè s’ha de continuar assolint la resta d’objectius: arribar als 25 milions de persones amb pauta completa abans que acabe aquesta setmana i al 70% de la població espanyola en acabar el mes d’agost. Després, ha afegit, caldrà seguir augmentant la cobertura vacunal per a aconseguir controlar la pandèmia. 

També et pot interessar

stats