En pocs dies, la Comunitat Valenciana estarà en condicions de complir els requisits per a la desescalada

Així ho ha expressat el president de la Generalitat després de la reunió amb Sánchez i la resta d'autonomies.

En pocs dies, la Comunitat Valenciana estarà en condicions de complir els requisits per a la desescalada
En pocs dies, la Comunitat Valenciana estarà en condicions de complir els requisits per a la desescalada

Després de la setena reunió amb el president del govern espanyol i la resta d'autonomies, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat que ens trobem en un moment d'especial dificultat perquè "no hi ha un itinerari segur" i poden haver-hi "moments d'avanços i retrocés". Així i tot, ha dit que s'ha de consolidar l'avanç cap a una nova normalitat perquè "el confinament no és debades" i té conseqüències econòmiques, socials i psicològiques.

En aquest sentit, ha assegurat que cal que les institucions confien en les persones i canvien les mesures coercitives per mesures de corresponsabilitat, ja que la ciutadania ha demostrat una maduresa enorme, tant individualment com col·lectivament.

A més, el cap del Consell s'ha mostrat d'acord amb el model de transició basat en la "unitat d'acció i singularització" plantejat pel president del govern, Pedro Sánchez, i ha recalcat que l'executiu valencià ha demanat que s'insistisca en la singularització.

Puig considera que, ja que la unitat d'acció ha funcionat per al confiament, els criteris per a la desescalada de l'estat d'alarma han de ser homogenis, però atenent al fet que en cada lloc hi ha referències diferents, no només entre les comunitats autònomes, sinó dins de les mateixes autonomies.

Indicadors clars per a tots

De cara a la desescalada i el full de ruta que està elaborant-se, Puig considera que els indicadors sanitaris sobre els quals les comunitats autònomes seran avaluades “han de ser clars i determinants per a tots, i han de donar seguretat a la gent. Un avanç no ha de produir cap retrocés”.

A més, segons el president, s’ha de determinar una estratègia clara de testatge de la població i s’ha d’apostar per les noves tecnologies i posar-les al servei de la detecció precoç de nous casos de Covid-19. "El testatge s'ha de fer amb totals garanties sanitàries i el paper de l'atenció primària serà bàsic", ha dit Puig.

Europa o misèria

Pel que fa a la reactivació econòmica i social, Puig ha insistit que el marc europeu és el fonamental. “Ara és Europa o misèria. De moment, les mesures europees van per bon camí per a la recuperació econòmica”, ha dit Puig, que s’ha mostrat satisfet perquè un pla Marshall europeu va obrint-se camí.

Segons el cap del Consell “no es tracta d’endeutar-se de manera embogida, però calen mesures de deute mutualitzades a Europa”.

Arribar a acords

Per últim, Puig ha insistit en la necessitat d’arribar a acords. “Ara és el moment de la unitat política, social, econòmica i cívica”, ha dit el president. “Les comunitats autònomes volem participar en eixos acords de reconstrucció del país, perquè l’economia no circula igual en una comunitat que en una altra”, ha assegurat Puig.

A més, el president ha demanat al govern espanyol que assumisca la insuficiència financera de les comunitats autònomes i deixe als ajuntaments invertir.

També et pot interessar

stats