La diabetis augmenta la possibilitat de complicacions de la Covid-19

El 14% dels valencians i valencianes pateix aquesta malaltia, però només el 8% està diagnosticat.

La diabetis a la Comunitat Valenciana.
La diabetis a la Comunitat Valenciana. / Marta Galindo (À Punt NTC)

Tindre diabetis no augmenta el risc de contraure la Covid-19, però sí les possibilitats que la infecció es complique, sobretot amb la diabetis tipus 2 no controlada. Per aquesta raó, enguany, en el Dia Mundial de la Diabetis, cal remarcar la importància de mantindre controlada aquesta malaltia, perquè en cas de contagi de coronavirus tinga la menor repercussió possible.

La diabetis és una malaltia crònica que apareix quan el pàncrees no produeix suficient insulina, l'hormona que regula el sucre en la sang. Segons les últimes dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, afecta el 14% dels valencians i valencianes, però només el 8% està diagnosticat. En concret, 415.314 persones de la Comunitat Valenciana pateixen diabetis (45.595 a Castelló, 223.340 a València i 146.379 a Alacant).

En els últims cinc anys s'han registrat 24.358 persones amb diabetis al nostre territori, tanmateix moltes altres també pateixen la malaltia, però no ho saben perquè els signes d'alerta tarden a aparéixer.

Per a frenar l'avanç de la diabetis la principal recomanació és recuperar la "dieta mediterrània" i caminar almenys trenta minuts o fer qualsevol altra activitat física, ha explicat el coordinador del Pla per a l'Assistència Integral del Pacient Diabètic a la Comunitat Valenciana, Francisco José Pomares Gómez.

En aquest punt, és important remarcar el paper dels infermers i infermeres per a ajudar a controlar la malaltia. Segons Pomares, els professionals d'infermeria són essencials per a transmetre les "pautes sobre alimentació, activitat física i administrar les dosis d'insulina".

Així mateix, el personal d'infermeria també explica als pacients "com actuar quan hi ha una baixada de glucosa i com controlar la diabetis amb els mesuradors de glucosa". "L'educació terapèutica en diabetis pot tindre un benefici similar al d'un tractament farmacològic", ha reivindicat Pomares.

També et pot interessar

stats