Primer dia de quarantena per a qui arribe des d'Espanya al Regne Unit

Aquesta mesura fa que el sector hoteler “done per perduda la temporada”.

Dos homes arribant al Regne Unit a través de l'aeroport de Heathrow
Dos homes arribant al Regne Unit a través de l'aeroport de Heathrow / Will Oliver (Efe)

Aquest dissabte de vesprada el govern britànic va decretar l'eliminació d'Espanya de la llista de països exempts de quarantena a causa d'“un canvi significatiu durant l'última setmana tant en el nivell com en el ritme” dels casos de coronavirus.

Així, a partir d'aquest dissabte a la mitjanit, tota persona que arribe al Regne Unit Bretanya procedent d'Espanya (les illes Canàries i les Balears incloses) haurà de passar una quarantena de 14 dies, i podrà ser multada amb 1.000 lliures si incompleix la mesura.

Colp definitiu per al sector

El Regne Unit és el primer país emissor de turistes a Espanya, ja que representa el 21,5% del mercat. Segons dades de l'Oficina Nacional d'Estadístiques, dels 83,7 milions de turistes que visitaren el pais l'any 2019, 18 milions venien del Regne Unit.

El president de la patronal hotelera de la Comunitat Valenciana (Hosbec), Toni Mayor, ha explicat a À Punt Notícies que aquesta mesura afectarà molt durament el sector, ja que el turisme britànic havia de començar a arribar a la Comunitat Valenciana a l'agost, que és “el període més rendible de l'any” i quan esperaven poder “fer un poc de caixa per a passar l'hivern”, així que donen per perduda la temporada.

Però els efectes no es limiten als hotels. Restauració, oci nocturn i aerolínies també es veuran molt afectats. De fet, l'operador turístic més potent del món, TUI, ha cancel·lat tots els seus paquets de viatges a Espanya excepte a les Canàries i Balears fins al 9 d'agost.

Una decisió “abrupta”

La decisió es va prendre en una reunió ministerial d'urgència a Downing Street d'una forma qualificada com a “abrupta” per les agències de premsa britàniques, ja que va ser anunciada per sorpresa i va agafar desprevinguts milers de britànics i britàniques que no han tingut temps d'organitzar el retorn per a evitar la quarantena.

“Les coses han canviat de manera molt ràpida a Espanya. Aquesta és la raó per la qual no volem ajornar la decisió, volem protegir la salut de la gent i hem fet aquesta recomanació aquesta mateixa nit”, va excusar-se Jonathan Van Tam, director mèdic adjunt del Departament de Sanitat d'Anglaterra.

González Laya: "Espanya és un país segur"

Aquest diumenge, la ministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, ha reaccionat a la decisió del govern britànic assegurant que Espanya "és un país segur" i que el govern centrarà tots els esforços per a aconseguir que s'elimine el confinament obligatori a les persones que arriben des de les Balears i les Canàries perquè allí la incidència epidemiològica és menor que al Regne Unit. De moment, el Ministeri d'Afers Estrangers ha actualitzat la llista de països que imposen restriccions a les persones provinents d'Espanya, que es pot consultar en el seu web.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat a les autoritats britàniques que no apliquen la quarantena obligatòria a les persones provinents de la Comunitat Valenciana, especialment la Costa Blanca, ja que les comarques receptores de turistes britànics també tenen una incidència de Covid-19 inferior al Regne Unit.

També et pot interessar

stats