Primer dia d’aturada total de l’economia no essencial a Espanya

El govern espanyol dona una moratòria de 24 hores perquè les empreses s’adapten al decret i organitzen la suspensió de l’activitat.

Imatge de portada: Polígon industrial a la Comunitat Valenciana, aquest dilluns

Aquest dilluns comença la suspensió de les activitats laborals no essencials decretada pel govern d’Espanya, que es prolongarà fins al 9 d’abril. Durant aquest període, les persones treballadores que s’hi veuen afectades seguiran percebent el sou a través d’un permís retribuït retornable.

Aquesta mitjanit s’ha publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el reial decret que regula les activitats i els sectors essencials que podran continuar treballant i les que no. L’executiu de Pedro Sánchez contempla una moratòria de 24 hores perquè les empreses puguen adaptar-se a la norma, amb la qual cosa no serà fins dimarts quan començarà la hivernació de l’activitat econòmica.

La mesura afecta, especialment, la indústria no alimentària i el sector de la construcció. Les empreses d’alimentació i sanitat, així com totes les que treballen al voltant d’aquests dos sectors, com ara transportistes, sí que continuen l’activitat. En la llista de les que poden treballar també estan les funeràries, telecomunicacions, mitjans de comunicació i assessories laborals.

Aquest enduriment de les mesures de confinament per a combatre la Covid-19, que va anunciar dissabte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i que es va ratificar diumenge en el Consell de Ministres extraordinari, respon a la necessitat de continuar restringint la mobilitat per a aplanar la corba de contagis i morts a causa de la pandèmia del coronavirus.

Tal com va explicar diumenge la ministra portaveu María Jesús Montero, per a aconseguir-ho és necessari disminuir el desplaçament de les persones a les xifres registrades durant els caps de setmana des que va començar l’estat d’alarma.

Per eixe motiu, l’executiu de Sánchez ha aprovat el permís retribuït retornable que implica que l’empresariat ha de continuar pagant el sou a les treballadores i treballadors mentre dure la suspensió. Al mateix temps els empleats hauran de tornar a l’empresa totes les hores que deixaran de fer abans del 31 de desembre de 2020.

Les patronals, alguns presidents autonòmics i partits de l’oposició critiquen estes noves restriccions que dimecres passat el govern central descartava. Asseguren que s’està improvisant i que no s’han consensuat.

A qui no s'aplica la suspensió?

Aquesta mesura no afectarà les persones en situació de teletreball, les que estiguen gaudint d'un permís de maternitat i paternitat, i les que treballen en els serveis essencials que ja estaven exclosos a partir de l'aprovació del decret de l'estat d'alarma.

Tampoc estaran subjectes al decret les persones que estiguen en situació d'incapacitat temporal o les que estiguen immerses en un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO).

També et pot interessar

stats