"Si desescalem amb una incidència per damunt de 200 contagis patirem efectes tremends d’ací a dues setmanes”

La Societat Valenciana de Medicina Preventiva aposta per mantindre les restriccions a l'oci nocturn per l'alt volum de positius associats a la població jove.

El president de la La Societat Valenciana de Medicina Preventiva, Juan Francisco Navarro
El president de la La Societat Valenciana de Medicina Preventiva, Juan Francisco Navarro / À Punt NTC

La Societat Valenciana de Medicina Preventiva demana cautela davant la millora de l'evolució epidemiològica i el possible alçament parcial de les restriccions vigents l'1 de març, quan acaba la pròrroga de la Generalitat.

Tot i la ràpida millora dels indicadors de la pandèmia en les últimes setmanes, el territori valencià continua en 344 contagis per cada cent mil habitants a catorze dies, un nivell en el paràmetre de “risc extrem” i encara per damunt de la mitjana de l'Estat.

La Societat Valenciana de Medicina Preventiva desaconsella alçar les restriccions abans d'aconseguir baixar la incidència per davall dels 200 contagis per cada cent mil habitants. “Hem d'aprendre de les errades i no podem desescalar tan ràpidament”, adverteix el president dels especialistes valencians en medicina preventiva, Juan Francisco Navarro. I alerta que si s'alleugen les restriccions amb aquest nivell d'incidència “ens trobarem noves aglomeracions i tornarem a patir efectes tremends d’ací a dues setmanes”.

La Comunitat Valenciana té poc més d'una setmana per a abaixar la incidència a 50 contagis per cada cent mil habitants i situar-se en un “risc baix”, segons els paràmetres estipulats pel Ministeri de Sanitat. Navarro, que també és cap de medicina preventiva a l'Hospital d'Elx, considera que ara mateix no és “realista” esperar a eixe nivell perquè la societat recupere parcel·les de normalitat. I aposta per començar la desescalada amb “una forquilla d'incidència entre 100 i 200 casos, amb un bon control i una supervisió rigorosa”.

El representant dels metges de preventiva és favorable a un alleujament progressiu de les restriccions, que tinga en compte l'experiència adquirida de les limitacions a la mobilitat, el toc de queda i la interrupció de l'activitat en alguns sectors. En el seu full ruta, caldria començar per alçar els confinaments perimetral i facilitar la reobertura de la restauració en terrasses, aprofitant el bon oratge, l'activitat esportiva i les competicions no professionals a l'aire lliure i, fins i tot, l'assistència amb aforament limitat als estadis.

Per contra, no veu el moment de reactivar l'oci nocturn perquè “és complicat que les persones joves respecten mesures preventives, com la distància social”. I aposta per mantindre “les precaucions” en eixe àmbit “perquè després són els joves els que estan portant les infeccions a les famílies”.

També et pot interessar

stats