La desescalada serà gradual, per províncies i durarà almenys fins a finals de juny

Serà en quatre fases i cadascuna tindrà una duració inicial de dues setmanes.

El president del govern espanyol Pedro Sánchez en la seua compareixença d'aquest dimarts

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts el pla de l’executiu per a una desescalada “gradual”, en quatre fases i "asimètrica", és a dir, diferenciada per territoris segons l’evolució de la pandèmia. El cap de l’executiu espanyol ha explicat que la unitat de desescalada serà la província o l’illa i que inicialmente no n'hi haurà mobilitat fora d'aquestes. Es podran fer excepcions motivades a instàncies de cada comunitat autònoma i aprovades pel Ministeri de Sanitat.

Cadascuna de les fases tindrà un mínim de dues setmanes, corresponents al període d’incubació del virus. El 4 de maig tots els territoris entraran en la fase 0 excepte Formentera, El Hierro, La Gomera i La Graciosa, que estaran a la fase 1 de desescalada. La resta haurà d'esperar fins a l'11 de maig per a iniciar aquesta etapa. A partir d’eixe moment s’anirà controlant i consensuant el pas a cada següent fase amb les autonomies i segons criteris epidemiològics i sanitaris.

En el millor dels casos la desescalada durarà 6 setmanes i el pitjor 8. En aquest sentit, Sánchez ha situat l’inici de la nova normalitat a finals del mes de juny.

I en què consistirà la “nova normalitat”? Segons Sánchez, en la reactivació de tota l’activitat econòmica, però mantenint condicions de distanciament social, “fins que es trobe un tractament terapèutic o una vacuna eficaç” contra el coronavirus.

“Hem aprés una lliçó important: els nostres alleujaments de hui han sigut conquistats amb molt de sacrifici. No els posarem en risc per impaciència. Si hem de triar entre prudència i risc, triarem la prudència”, ha explicat el president del govern espanyol.

El govern espanyol prorrogarà l’estat d’alarma cada 15 dies

El govern espanyol prorrogarà l’estat d’alarma cada 15 dies

“Avançarem en cada lloc tan ràpidament com ens permeta l’evolució de la pandèmia”, ha dit Sánchez, que ha resumit els objectius del govern espanyol en una frase: protegir la salut de la ciutadania, salvar vides i, a partir d’ací, posar en marxa Espanya.

Mentrestant, el govern espanyol mantindrà vigent el mecanisme de l’estat d’alarma, que continuarà prorrogant cada 15 dies: la pròxima, el 10 de maig. “És important que l’arquitectura que ens ha permés doblegar la pandèmia ens done la victòria”, ha explicat el cap de l’executiu.

L’alumnat tornarà a classe al setembre

Sánchez també ha confirmat la suspensió del curs escolar, que es reprendrà al setembre. Ara bé, es permetran excepcions i els centres podran obrir per activitats de reforç de la PAU i per a facilitar la conciliació, en la fase 2, quan treballen els dos progenitors i tinguen al càrrec menors de sis anys.

El govern espanyol continuarà donant preferència al teletreball fins a la fase 3. També en aquesta etapa es preveu la possible reobertura de les platges.

També et pot interessar

stats