Descarten investigar el delegat del govern espanyol a Madrid per lesions en el 8-M

No obstant això, s’acorda continuar el procediment penal obert per l'autorització de la manifestació per un delicte de prevaricació.

Manifestació a Madrid el passat 8 de març
Manifestació a Madrid el passat 8 de març / Reuters

La jutgessa titular del jutjat d'instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, ha acordat retirar el delicte de lesions imprudents pel qual s'investigava el delegat del govern d'Espanya a Madrid, José Manuel Franco, per la manifestació del 8-M. Ha pres aquesta decisió després de rebre un informe mèdic forense que descarta “relació de causalitat” entre acudir a una concentració multitudinària i els contagis per coronavirus.

No obstant això, ha dictat una provisió en què acorda continuar el procediment penal obert per l'autorització de la manifestació del 8-M exclusivament per un delicte de prevaricació administrativa, l'altre delicte pel qual s'havia iniciat la investigació.

La magistrada va acordar l'obertura de la causa el 25 de març passat. La decisió comportava, de fet, examinar l'actuació del govern espanyol els dies previs a la declaració de l'estat d'alarma. Rodríguez-Medel va mostrar els seus dubtes sobre l'encaix penal dels fets. Com a primera diligència a practicar, va ordenar que es recaptara un informe forense que analitzara si les manifestacions que van tindre lloc a Madrid entre el 5 i 14 de març van ser “susceptibles de causar un risc evident per a la vida i la integritat física de les persones, i en cas positiu, si tal circumstància era científicament notòria amb caràcter previ a la seua celebració”.

En la denúncia, presentada per l'advocat Víctor Valladares, se sostenia que, “malgrat les dades de què es disposava en els primers dies de març del 2020 i, singularment, malgrat l'informe del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties del 2 de març de 2020 sobre el coronavirus, les reunions multitudinàries a Madrid del 7 i 8 de març no van ser prohibides o restringides per l'autoritat competent”.

També et pot interessar

stats