Les denuncies per violència masclista cauen un 57% a la Comunitat Valenciana

El confinament afavoreix l'augment d'una nova modalitat: l'assetjament digital, amb víctimes fins i tot menors d'edat.

Les denuncies per violència masclista cauen un 57% a la Comunitat Valenciana
Les denuncies per violència masclista cauen un 57% a la Comunitat Valenciana

El nombre de denúncies per violència masclista a la Comunitat Valenciana el 2020 ha caigut un 57% respecte del 2019. En el que portem d'any s'han registrat vora 10.000 denúncies, enfront de les més de 22.000 que es van presentar l'any passat, segons les dades del Sistema Viogén (Sistema de Seguiment Integral en els casos de Violència de Gènere), que arreplega el total de víctimes registrades pels cossos policials. La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha mostrat preocupació per aquestes xifres durant la compareixença en la comissió d'Igualtat a les Corts i atribueix la baixada al fet que la meitat de les víctimes no han denunciat per la situació de la pandèmia.

La responsable del Sistema Viogén, María Jesús Cantos, ha explicat a À Punt que el confinament de l'estat d'alarma està darrere de la gran caiguda en les denúncies de les víctimes, de fins al 50% en tot Espanya, especialment entre març i l'abril. Però les dades de l'Observatori contra la violència domèstica de gènere del tercer trimestre evidencien que s'ha recobrat la tònica anterior al confinament i situen la Comunitat Valenciana com la segona amb un ràtio més gran de víctimes de violència de gènere per cada 10.000 dones entre juliol i setembre, 23,5. Només les illes Balears, amb 28,4 víctimes per cada 10.000 dones, supera el registre, mentre que la mitjana estatal està en 17,2. D'altra banda, la xarxa de centres Dona a la Comunitat Valenciana han atés vora 9.500 víctimes de la violència de gènere, un 58% més que el 2019.

Són xifres que, en tot cas, cal posar en context: “Tant a la Comunitat Valenciana com a Espanya hi ha un increment de victimitzacions, però no perquè augmente la violència de gènere en si, sinó perquè creix el nombre de denúncies”, matisa Cantos. La responsable de Viogén estima que a hores d'ara s'ha tornat a la situació inicial i hi ha uns nivells semblats que en el mateix període de l'any passat.

L'experta assenyala, però un altre comportament interessant durant el confinament: tot i la caiguda generalitzada de denúncies, es registra un augment de les alertes telefòniques procedents de veïns i familiars: “Estaven a casa i escoltaven si hi havia algun episodi de violència masclista”, explica.

Auge de la violència de gènere digital

El confinament decretat entre març i juny per la pandèmia va reduir considerablement les denúncies de dones víctimes de violència de gènere en tot Espanya, però, al mateix temps, està d'arrere d'un altre fenomen paral·lel: la proliferació d'una nova modalitat, la de l'assetjament digital. La responsable de Viogén ha explicat a À Punt que aquesta circumstància s'ha donat també a la Comunitat Valenciana i n'esbossa la conseqüència més immediata: la disminució de l'edat de les víctimes.

La incidència és major en xiques joves, fins i tot menors d'edat, afectades per l'auge digital, sobretot en els videojocs, en què la víctima interactua amb un perfil d'agressor camuflat en un àlies. Activitats molt difícils de controlar per les autoritats, que des de 2007 vetlen per la seguretat de les dones a través del Sistema Viogén, que permet fer un seguiment exhaustiu dels casos.

També et pot interessar

stats