Demanen ajudes per al sector de la palma blanca d’Elx per a compensar la suspensió de la Setmana Santa

L’escassa producció de dàtil i les plagues limiten a l’obtenció de la palma blanca l’explotació comercial del palmerar.

Un grup de dones treballa a un taller d'artesania de palma blanca d'Elx
Un grup de dones treballa a un taller d'artesania de palma blanca d'Elx

L'Associació de Palmereres d'Elx (Apaelx) i el col·lectiu Volem Palmerar han demanat mesures a les administracions local i autonòmica i al bisbat d'Oriola-Alacant per a ajudar el gremi de la palma blanca després de la suspensió de la Setmana Santa per la crisi del Covid-19.

En un comunicat, les entitats asseguraren que la suspensió de la festivitat representa una colp econòmic per al sector. A Elx hi ha la tradició ben arrelada de la processó de les palmes del Diumenge de Rams, declarada festa d'interés turístic internacional.

A Elx només cinc empreses familiars representen el 95% de tota la producció i els seus ingressos provenen quasi íntegrament de l'artesania de la palma blanca del Diumenge de Rams. El teixit social i laboral inclou palmerers, auxiliars de palmerers, empresaris i trenadors, la majoria dones.

Els col·lectius subratllen que, arran de l'escassa producció del dàtil i els danys de la plaga de morrut roig en el sector ornamental, l’única rendibilitat econòmica del palmerar il·licità, patrimoni de la humanitat reconegut per la Unesco, és l'obtenció de la palma blanca.”

Per tot això, han sol·licitat a les administracions i al bisbat que s'incloga la processó del Diumenge de Rams en la futura celebració de la Setmana Santa, quan aquesta es produïsca. Així mateix, ha demanat que es faciliten préstecs a cost zero, que se subvencione la despesa energètica de la conservació de la palma en cambres de fred i habilitar la cambra de fred de l'Ajuntament per a l’ús dels xicotets productors, entre altres mesures.

També et pot interessar

stats