La delegació del govern espanyol insta a retirar els talls d’accessos en municipis costaners

Recorda als responsables municipals que “no és procedent el tall de vies de comunicació de manera unilateral o indiscriminada”.

Una grua desfà els blocs d'arena que s'havien posat en les entrades de Xeraco

La delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana ha recordat als responsables municipals que “no és procedent el tall de vies de comunicació de manera unilateral o indiscriminada” com a mesures de protecció per la possible arribada de visitants o turistes en general.

Així, admet que “s’han rebut comunicacions de diversos ajuntaments que mostren preocupació per l’arribada de persones d’altres comunitats durant el període de vigència de la crisi sanitària”.

Aquest Dijous Sant està marcat pels controls a les carreteres, que s'intensifiquen per a evitar desplaçaments a segones residències durant el confinament, especialment a zones del litoral i destinacions de vacances. Molts municipis de la costa valenciana, com ara Benidorm, Xeraco, Orpesa o Peníscola han tancat els accessos secundaris i han instal·lat controls en els principals, com a mesura dissuasiva per a vigilar que no es vulneren les mesures establides per l'estat d'alarma que ha decretat el govern espanyol per a frenar la propagació del coronavirus.

En el cas de Xeraco (Safor) el consistori ha procedit a retirar blocs d'arena que s'havia posat en algunes carreteres secundàries. Els ajuntaments de les principals destinacions de vacances de la Comunitat Valenciana han blindat els municipis amb blocs de formigó, tanques metàl·liques o vigilància en supermercats per a impedir que per uns dies de platja es trenque perillosament l'estat d'alarma, que es prorroga aquest dijous.

S'intenta evitar l'arribada de turistes que busquen el confinament de cara al mar, ja que els controls policials que s'han instal·lat en les eixides de Madrid no són obstacle suficient per a frenar tots els desplaçaments. Durant la vesprada de dimecres, de fet, es registraren algunes retencions de fins a dos quilòmetres, però la Direcció General de Trànsit (DGT) va negar que els embossos es degueren al desplaçament de vehicles no essencials i els va atribuir als controls policials implementats.

A Calp, per exemple, s'han instal·lat tanques metàl·liques per a evitar l'entrada al municipi, mentre que a Tavernes de la Valldigna un dron vigilarà des de l'aire les platges. La vigilància extrema arriba fins als supermercats d'Oliva i Cullera, on es faran identificacions massives a les portes dels supermercats. I les restriccions arriben més allà de les platges: Alzira, per exemple, prohibeix visitar paratges naturals com la Casella o la Murta.

La delegació del govern central recorda que “s’han intensificat els controls de trànsit en totes les ciutats d’Espanya, especialment en els accessos” i que “a més de la corresponent sanció, es retorna el vehicle –i els seus ocupants– al municipi d’origen”. A tot Espanya, la Guàrdia Civil ha establit en les carreteres 150 controls fixos tant de dia com de nit per a evitar desplaçaments no permesos aquesta Setmana Santa, als quals se sumaran la vigilància mòbil i la que disposen la resta de cossos policials.

També exposa que “en el cas que s’haja de limitar el trànsit en algun carrer, accés o camí municipal, s’haurà de comunicar a les forces i cossos de seguretat, que en coordinació amb la Policia Local, disposaran de les mesures necessàries, ja que s’ha de garantir el lliure accés al municipi”.

La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha indicat que “no s’estan produint afluències massives a les zones turístiques”, com avalen les dades de la DGT amb una disminució del trànsit lleuger en les nostres carreteres del 80,13% en relació amb el mateix dia de l’any anterior.

També et pot interessar

stats