La delegació del govern espanyol denega l’accés de la Santa Faç al castell de Santa Bàrbera

Considera que aquesta cerimònia religiosa no es contempla com una excepció de l’obligació de confinament dictada pel decret d’alarma.

Romeria de la Santa Faç, en una imatge d'arxiu
Romeria de la Santa Faç, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana ha denegat a la cocatedral de Sant Nicolau d’Alacant el permís per a poder accedir aquest dijous al castell de Santa Bàrbera amb la relíquia de la Santa Faç i beneir la ciutat, com havien sol·licitat tant l’Església com l’Ajuntament. El govern espanyol considera que aquesta cerimònia religiosa no està prevista com una excepció de l’obligació de confinament dictada pel decret d’alarma aprovat per a combatre la pandèmia de coronavirus.

La cocatedral i el consistori d'Alacant havien plantejat un acte alternatiu després de la cancel·lació de la tradicional romeria de la Santa Faç per la incidència del virus, que s'hauria d'haver celebrat aquest dijous en una situació de normalitat. La cerimònia consistia en l'eixida extraordinària de la pelegrina des de la cocatedral de Sant Nicolau fins al castell de Santa Bàrbera per a beneir la ciutat.

La delegada del govern espanyol, Gloria Calero, firma la resposta de la institució a l'escrit de sol·licitud que havia formulat dimarts el capítol. Raona la prohibició del desplaçament de la relíquia, des del Monestir de la Santa Faç i fins al castell, en el fet que entre les autoritzacions per a trencar el confinament no es troben "les de caràcter religiós". No obstant això, sí que es permet la celebració de la missa a l'interior del monestir de les religioses franciscanes clarisses i la "filmació i retransmissió d'aquestes, inclosa la possibilitat de senyal en directe, sempre a porta tancada".

Un jutjat rebutja l’eixida extraordinària

Dimarts va saber-se també que un jutjat contenciós administratiu d’Alacant també ha rebutjat suspendre cautelarment la prohibició del trasllat. Aquesta decisió judicial no ha sigut conseqüència del recurs del govern local, sinó que respon a un altre recurs presentat per una particular contra la resolució de la subdelegació del govern espanyol.

Un jutjat contenciós administratiu d’Alacant ha ratificat aquest dimecres la desestimació de la mesura cautelar demanada per la particular sobre la prohibició d’eixida extraordinària de la Santa Faç. Assenyala que “no pot considerar-se que estiga acordada una prohibició” i “per la qual cosa no és procedent acordar la suspensió”.

Barcala ho lamenta “profundament”

L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, ha lamentat la negativa al trasllat de la relíquia de la Santa Faç des del monestir fins al castell de Santa Bàrbera. “Ho sent profundament, però no per mi sinó pels milers d’alacantins per als qual aquest gest significava tant”,

Barcala ha demanat al veïnat que aquest dijous “senten i compartisquen la Santa Faç des de la part més profunda dels seus cors i que demanen amb força perquè es puga eixir d’aquesta situació com més prompte millor”.

També et pot interessar

stats