Decàleg per a reduir els contagis de Covid-19

L'Ajuntament d'Alzira publica un recull de mesures consensuades al Departament de Salut de la Ribera per a frenar la pandèmia.

Imatge d'arxiu d'una dona amb una mascareta
Imatge d'arxiu d'una dona amb una mascareta / Mariscal (Efe)

L'Ajuntament d'Alzira ha publicat un decàleg de mesures per a tindre en compte a l'hora de reduir els contagis de la Covid-19, segons les indicacions consensuades pels professionals del Departament de Salut de la Ribera, que comprén també els centres de salut dels municipis d'Alberic, l'Alcúdia, Guadassuar, Algemesí, Alginet, Benifaió, Carcaixent, Carlet, Cullera i Sueca.

Gemma Alós, regidora de l'àrea de Sanitat, ha assenyalat la importància "de no abaixar la guàrdia" pel que fa a les mesures de prevenció de contagis que indiquen els professionals de salut. La confiança, les bones formes, la comunicació i la responsabilitat social són les vacunes que disposem ara per ara per a controlar el virus, indiquen des del consistori.

El decàleg és un document actual i es recorda que podria ser actualitzat en funció dels nous protocols del Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Els punts en què s'ha resumit aquests consells són els següents:

1. El virus estarà temps amb nosaltres

Hem d'acceptar que conviurem amb el virus Covid-19 durant molts mesos. Això ens obliga a canviar algunes coses de la nostra forma de viure i relacionar-nos.

2. Totes i tots sabem quines són les mesures de prevenció

Les famoses 3M: ús de mascareta (evitar manipular per la part frontal), mantindre més d'1,5 metres de distància i llavats freqüents de mans, preferentment amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica, juntament amb la ventilació de les estances i la desinfecció de superfícies. Però no hi ha prou amb saber quines són aquestes mesures, hem d'aconseguir incorporar-les al nostre dia a dia com un hàbit més.

3. Fer un poble segur i saludable comença per cada casa

No val de res que ens esforcem a tindre unes escoles segures per a la Covid-19 si en els nostres entorns socials o laborals no seguim les mesures pertinents (3M + ventilar + desinfectar + reduir trobades o quedades). Recorda que, actualment, 7 de cada 10 brots per Covid-19 es donen en entorns familiars i socials.

4. Protegir les persones més vulnerables

4. Protegir les persones més vulnerables

La situació de pandèmia ens obliga a reduir els contactes socials en l'àmbit físic. Totes i tots som conscients que com més contactes, més risc de transmissió i, sobretot, amb les persones majors de 65 anys i les que tenen malalties cròniques. Hem de cuidar dels nostres majors i de les persones més sensibles a la Covid-19.

5. Es recomana reduir les trobades socials (familiars, veïnat, amistats)

5. Es recomana reduir les trobades socials (familiars, veïnat, amistats)

Reduir les trobades fora del grup de convivència estable i, si cal reunir-se en espais privats, que siga amb un màxim de 10 persones per grup. Sobretot ho hem de complir en els caps de setmana i en els moments d'oci. Recuperem els xicotets espais familiars en les nostres cases com a font de benestar.

6. Cas sospitós o confirmat de Covid-19

Davant d'un cas sospitós o confirmat de Covid-19 que es done al nostre entorn, cal no alarmar-se, tindre calma i paciència, seguir les indicacions de les autoritats sanitàries i aclarir qualsevol dubte telefonant al 900 300 555.

7. Tallar en sec la cadena de transmissió del virus

La principal mesura per a controlar la Covid-19 és tallar en sec la cadena de transmissió del virus. Com? Fent autoaïllament preventiu si eres contacte estret sense precaucions i complint correctament la quarantena si, efectivament, es confirma que eres contacte estret o que tens la infecció per Covid-19.

8. La PCR no és una urgència

És més important fer correctament l'aïllament preventiu que no precipitar-se fent la PCR. La realització de la PCR no és una urgència. La PCR detecta que hi ha activitat viral i pot donar-se un fals negatiu si es fa massa prompte. Cal seguir les indicacions del professional o de la professional de la salut i esperar en aïllament preventiu fins que et donen la citació per a la PCR. Si eres contacte estret d'un cas positiu, una PCR negativa no significa que hages de deixar l'aïllament preventiu, cal seguir en aïllament durant els dies que t'indiquen.

9. El contacte d'un contacte no és un contacte

La proximitat a un cas sospitós o confirmat de Covid-19 no vol dir que sigues un contacte. "Contacte estret" és una persona que ha estat més de 15 minuts a menys de dos metres i sense mascareta, al costat d'una altra persona que siga cas Covid-19. Estigues tranquil que el personal sanitari valorarà el tipus de contacte que eres.

10. No generar alarma injustificada

10. No generar alarma injustificada

La infecció per Covid-19 és una malaltia nova i hi ha moltes coses que desconeixem, per això és important no fer cas de suposades persones expertes ni difondre rumors ni comentaris sobre possibles persones infectades del teu entorn. No hem de generar alarma injustificada. Si necessites informació o aclarir dubtes, acudeix a fonts oficials com el lloc web de la Generalitat Valenciana: http://coronavirus.san.gva.es/ o telefona al 900 300 555.

També et pot interessar

stats