Qui està darrere de la gestió de les residències d'estudiants?

El 95% dels col·legis majors els gestionen entitats sense ànim de lucre, però el Galileo Galilei pertany a un fons d'inversió.

Entrada del Col·legi Major Galileo Galilei

Després que la Comunitat Valenciana haja registrat el brot de coronavirus més important fins a la data en una festa celebrada al Col·legi Major Galileo Galilei de València, amb 131 positius ja confirmats, sorgeix la pregunta de qui està darrere de la gestió de les residències d'estudiants i fins a quin punt es poden demanar responsabilitats pels fets. Només a la ciutat de València hi ha 22 centre d'aquests tipus amb vora 3.000 places per a estudiants universitaris. El Galileo Galilei és el més gran de tots i una de les principals diferències amb la resta dels col·legis majors és el tipus de gestió, ja que pertany a un fons d'inversió.

El 95% dels col·legis majors estan gestionats per entitats sense ànim de lucre, segons dades del Consell de Col·legis Majors Universitaris d'Espanya. Però hi ha casos, expliquen des de l'entitat, en què aquests centres són comprats per fons d'inversió i, per tant, la finalitat deixa de ser la d'una entitat sense ànim de lucre.

Però més enllà que la finalitat del centre siga el benefici econòmic o la formació integral de l'estudiantat, vetlar pel compliment de les mesures sanitàries en plena pandèmia és una obligació que han de complir tots. En eixe context, des del Consell de Col·legis Majors Universitaris ja havien elaborat una guia de prevenció contra la Covid-19 per al curs 2020-2021, amb directrius molt clares i tres línies fonamentals en la prevenció: higiene, distància social i reforç dels serveis relacionats amb la responsabilitat acadèmica de l'estudiantat (per exemple, la connexió a internet).

En cas que es produïsquen episodis com el de la Galileo Galilei, el centre ha de posar tots els instruments que tinga a l'abast per a frenar la propagació d'un possible brot. "Si els joves actuen pel seu compte i organitzen festes, el més important és tallar-les tan prompte com es detecten", assenyala Arturo Torres des del Consell de Col·legis Majors Universitaris d'Espanya.

També et pot interessar

stats