Darias: “La mascareta continua sent obligatòria a Espanya”

La ministra de Sanitat ha informat que es repartiran unes 66.000 dosis excedents a les autonomies que han vacunat persones de fora

La Ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut / Zipi (Efe)

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha recordat que a Espanya continua sent obligatori l’ús de la mascareta, excepte en espais a l’aire lliure on siga possible mantindre la distància de seguretat. Per tant, de moment el govern no té intenció de modificar la normativa sobre el seu ús.

Així s’ha manifestat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut en preguntar-li per la petició del lehendakari, Iñigo Urkullu, que la mascareta torne a ser obligatòria.

Pel que fa a la possibilitat d'anar arrere amb la desescalada o d'imposar noves mesures restrictives, ha recordat que el Ministeri de Sanitat va fer algunes propostes d'actuacions coordinades en aquesta mateixa reunió fa unes setmanes, però que no va haver-hi consens i això els va obligar a buscar altres mesures per a poder garantir-lo.

Excedent de vacunes

Darias ha informat que, després de creuar les dades de vacunació de totes les autonomies, s’ha arribat a l’acord unànime de fer un repartiment de l’excedent de vacunes de Moderna, entorn de 66.000 dosis, que aniran repartides a les comunitats autònomes que han vacunat més persones de fora del seu territori que altres: Andalusia, Aragó, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Madrid, la Regió de Múrcia, Navarra i La Rioja. Però això no significa que cap autonomia rebrà menys dosis de les que li pertoquen, idea amb què ha volgut tranquil·litzar la ministra. 

Segons la ministra, l'estratègia de vacunació està funcionant correctament. No només aquesta setmana s’ha superat el 50% de la població espanyola amb pauta completa, sinó que estem en condicions de complir, durant aquesta setmana, amb una altra de les metes establides pel president del govern, Pedro Sánchez: arribar als 25 milions de persones vacunades amb les dues dosis. Per això, l’objectiu principal ara mateix és no parar l‘estratègia de vacunació i continuar vacunant al major ritme possible. 

Venda de tests d’antígens a les farmàcies

Ja que aquest dimarts s’ha aprovat en el Consell de Ministres la venda dels tests ràpids d’antígens, la ministra ha aprofitat per a recordar que un positiu en un d’aquests tests s'ha de notificar a la Conselleria de Sanitat corresponent a través dels canals habilitats. D’altra banda, un resultat negatiu no té una validesa legal com a document per a acreditar que no s'està infectat o infectada de Covid-19. Per tant, ha puntualitzat Darias, el resultat l'ha de confirmar l'autoritat sanitària pertinent. 

En aquest sentit, ha assenyalat que tant el Ministeri com les conselleries de Sanitat estan treballant amb el Col·legi de Farmacèutics perquè les guies informatives que s’han fet per a l’ús d’aquests tests establisquen les pautes que s'han de seguir per a donar la màxima informació i garantia a la ciutadania. A més, ha indicat que espera que aquests tests tinguen un preu entre 6 i 10 euros, que considera assequible a les butxaques dels espanyols i espanyoles.

També et pot interessar

stats