Més d'un terç dels municipis valencians no registra cap contagi en les últimes dues setmanes

El 20% continua en risc extrem per coronavirus, però la baixada en la corba epidèmica és generalitzada en tot el territori.

Elaboració pròpia a partir de les dades de la Conselleria de Sanitat
Elaboració pròpia a partir de les dades de la Conselleria de Sanitat / Miguel Ángel Reino

La caiguda de la incidència del coronavirus a la Comunitat Valenciana continua reflectint-se de manera generalitzada en l'àmbit municipal després d'un cap de setmana en què només 214 poblacions han notificat algun cas positiu, menys de la meitat, segons les dades que ha actualitzat aquest dimarts la Conselleria de Sanitat Universal. Els pitjors moments de la tercera onada van quedant arrere i a hores d'ara el 39% dels municipis valencians, quasi quatre de cada deu, no té cap contagi actiu en les últimes dues setmanes. S'ubiquen fonamentalment a l'interior nord del territori, a les comarques dels Ports, l'Alt Maestrat, l'Alcalatén, l'Alt Palància o el Racó d'Ademús. També algunes zones del Comtat estarien amb el semàfor verd, sense haver registrat positius en els darrers catorze dies.

La millora de la situació epidemiològica en el territori, després de setmanes amb xifres esgarrifadores de contagis i morts, ha tret la Comunitat Valenciana de l'escenari de risc extrem per Covid-19, el màxim possible que contempla el Ministeri de Sanitat, on es trobava des del 16 de desembre. Un dels indicadors utilitzats per a determinar el nivell de risc és la incidència acumulada en catorze dies, és a dir, la xifra de persones infectades per cada 100.000 habitants en una zona determinada.

Es considera que hi ha risc extrem de propagació del virus quan l'índex supera 250, una situació que hi ha encara en el 20% de les poblacions valencianes. L'evolució de la pandèmia en el mapa, tot i això, és positiva perquè el percentatge s'ha reduït en més de la meitat en només una setmana: dimarts passat el 57% de les poblacions tenia una incidència acumulada per damunt de 250 en els últims catorze dies.

Classificació dels municipis valencians en funció de la incidència acumulada en els últims catorze dies. Font: Conselleria de Sanitat (dades consolidades fins el 21 de febrer) / Marta Pascual

Millora també en les grans ciutats

L'efecte de les restriccions sanitàries s'ha notat especialment en les quinze grans ciutats tancades perimetralment els caps de setmana (setze si es considera Petrer, que forma conurbació amb Elda). Cap supera els 400 en incidència acumulada i deu han aconseguit deixar l'escenari de risc molt alt en què estaven des de mitjan gener, inclòs Alacant, que presenta 224 contagis per cada 100.000 habitants. Aquest serà l'últim cap de setmana de confinament per a estos municipis, ja que la Generalitat preveu flexibilitzar les restriccions a partir de l'1 de març.

Tot i que la caiguda de contagis es nota pràcticament en tot el territori, el virus remet amb més força a les comarques septentrionals, sobre tot les interiors. Les grans ciutats del sud continuen sent les més afectades per la pandèmia i, tot i que registren millores, tenen les incidències més altes en el grup de grans nuclis de població: Elda (388), Elx (316), Sant Vicent del Raspeig (303) i Petrer (303). Les quatre, tot i això, han aconseguit reduir la presència de la Covid-19 més d'un 30% durant el cap de setmana. En termes relatius, la caiguda d'incidència més notable ha produït a Torrevella, que ha passat de 251 a 97 contagis per cada 100.000 habitants en quatre dies, tot i que ha sumat 72 nous positius. Aquest municipi del Baix Segura és un dels que millor ha controlat l'avanç de la pandèmia en la tercera onada, segons reflecteixen les dades epidemiològiques dels dos darrers mesos.

El 40% dels 3.757 positius que els centres de salut valencians han notificat des de divendres s'ubiquen en les tres capitals de província i Elx, les ciutats més poblades. Són els únics punts de la geografia valenciana que superen el centenar. València, que es queda prop de baixar del llindar de 250 en incidència acumulada, lidera el rànquing amb 825 casos. Li segueixen Elx (335), Alacant (206) i Castelló de la Plana (157).

Molts poblacions valencianes que presentaven incidències molt extremes fa a penes un mes, com ara Alcoi, ara registren dades més paregudes a l'estiu, quan començava la segona onada. A la capital de l'Alcoià la incidència ja està per davall de 150 i només ha sumat 19 casos entre el veïnat durant el cap de setmana, quan a finals de gener en notificava més de 500 i va arribar a registrar més de 2.700 contagis per cada 100.000 habitants.

També es nota el descens en pobles que la Generalitat va confinar al gener per presentar incidències molt altes del virus entre la població, entre les quals Daimús, Xèrica o Soneja. En cap s'han detectat positius des de divendres. Altres més grans, com ara Utiel, Llíria o Xàtiva, n’han comunicat només un, quatre i sis, respectivament.

Només set localitats per damunt de 1.000 casos en incidència

Si fa una setmana quedaven 26 municipis per damunt de la línia roja de 1.000 contagis per cada 100.000 habitants, ara són només set. Així, les incidències més extremes del territori estan a Villargordo del Cabriel (2.716), Sucaina (2.339), Olocau del Rei (1.681), Llucena (1.459), Benigànim (1.216), l'Alcúdia de Veo (1.053) i la Granja de la Costera (1.053).

Benigànim (Vall d'Albaida) és un dels punts més colpejats pel patogen des del començament de la pandèmia i està tenint moltes dificultats per a doblegar la corba epidèmica. En aquest poble, on viuen més de 5.000 persones, un de cada sis veïns i veïnes s'ha contagiat de Covid-19. La resta poblacions xicotetes amb a penes 500 habitants, només un grapat de positius entre el veïnat dispara la incidència acumulada. A Llucena, un brot registrat en un edifici de vivendes tutelades la setmana passada està darrere dels 17 positius notificats en els últims quatre dies.

Les 21 que hi resisteixen lliures de Covid-19

L'altra cara de la moneda són les 21 localitats que continuen invictes al coronavirus i no han registrat cap contagi entre el veïnat des que es va declarar la crisi sanitària. La llista s'ha reduït en una des de dimarts passat. Són: Aielo de Rugat, Aranyel, Benifato, Benillup, Bolulla, Castell de Cabres, Castielfabib, Confrides, el Castell de Guadalest, Famorca, la Font de la Reina, les Fonts d'Aiòder, Herbers, Lludient, Palanques, la Pobla de Sant Miquel, Sacanyet, Sempere, Torralba, Vallés i Sorita.

També et pot interessar

stats