Els curats de coronavirus dupliquen els nous casos a Espanya

Repunten les morts diàries fins a 281 i hi ha 1.175 positius detectats amb PCR per 2.628 pacients donats d'alta.

Casos de coronavirus a Espanya
Casos de coronavirus a Espanya / À Punt NTC

La xifra diària de contagis per coronavirus continua caient a Espanya i registra aquest divendres 1.175 de nous diagnosticats per proves PCR, 134 menys que dijous, segons ha confirmat el Ministeri de Sanitat. Suposa un increment del 0,5% respecte a les dades del balanç anterior. En total, hi ha ja a Espanya 215.216 persones contagiades, sempre segons les xifres que s'han detectat mitjançant PCR.

Pel que fa a les altes hospitalàries, augmenten aquest divendres en 2.628. D'aquesta manera, els curats dupliquen llargament els nous casos. En total, 114.678 persones han superat la Covid-19. Això suposa que el 53% dels contagiats ha superat ja la malaltia.

Per contra, les morts per coronavirus a Espanya tornen a pujar lleugerament en les últimes 24 hores fins a les 281, després que dijous se'n registraren 268, la millor dada des del 20 de març. Tot i això, continuen mantenint-se per davall de la barrera de les 300 per segon dia consecutiu. Per la pandèmia ja han perdut la vida a tot Espanya 24.824 persones, amb un increment de l'1,1% respecte a dijous.

A hores d'ara, als hospitals espanyols hi ha 117.393 malalts per coronavirus, 732 més des de dijous. Els ingressats a les unitats de vigilància intensiva (UCI) s'han incrementat en 84 persones i hi ha ara un total de 10.860 pacients a les UCI.

Dels nous casos, n'hi ha 151 a la Comunitat Valenciana, que en comptabilitza un total de 12.209, amb 1.253 víctimes mortals (9 en les últimes 24 hores). Des de l'inici de la pandèmia, s'han curat 7.078 persones.

Simón: "Les xifres mostren una millora de la situació"

El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha valorat que les dades "segueixen la bona evolució de dies anteriors". Hi ha una tendència favorable quant al nombre de morts, per davall dels 300, la qual cosa "és una bona notícia", ha afegit. Les xifres d'evolució d'hospitalitzats i ingressos en UCI també es mantenen, amb increments del 0,6% i el 0,8%, respectivament, i la xifra de noves altes de coronavirus, amb un augment del 2,5%, indica "la millora en la situació", ha apuntat Simón.

Madrid suma 46 morts, la menor xifra des de l'inici de l'estat d'alarma

La Comunitat de Madrid ha registrat 46 defuncions en les últimes hores, la xifra més baixa des del passat 12 de març. Mentre que aquesta xifra és un 35,21% menor que els 71 morts d'ahir, el nombre de contagis de 658 és un 62% superior als 406 nous infectats coneguts dijous. Simón ha destacat Madrid està demostrant, amb les dades, "que està en una situació millor i podria estar més prop de la següent fase, però hi ha més factors a analitzar"

"Les mesures no es proposen amb la intenció d'atrapar infractors"

Simón ha apuntat que es donaran moltes casuístiques a partir de la modificació de dissabte de l'estat d'alarma a Espanya, amb la possibilitat de fer passejos i esports, però "hi ha una sèrie de mesures clares". El responsable insisteix en les mesures de seguretat, com el distanciament social o la higiene, i l'ús de mascareta sempre que siga possible. Sobre les mesures que s'adopten, ha indicat que "no es proposen amb la intenció d'atrapar infractors, sinó per a controlar la transmissió del coronavirus". Per això, ha dit que cal ser assenyats i entendre la nostra corresponsabilitat ja que "els repunts poden ser un pas arrere molt dur".

Coronavirus i erupcions

D'altra banda, l'epidemiòleg ha assenyalat que "no hi ha estudis" que corroboren l'associació entre coronavirus i l'estranya síndrome que s'ha relacionat recentment amb erupcions cutànies.

Sanitaris infectats

Per últim, Simón ha argumentat que "els sanitaris són un grup particular" i sobre el ball de xifres entre nous infectats per coronavirus a Espanya totals (1.175) i sanitaris (1.247) diu que "el nombre major de nous professionals no representa nous infectats, sinó que es van infectar en el seu moment".

També et pot interessar

stats