Aquest contingut ja no està disponible per veure.

El CSIC treballa en un medicament per a parar la Covid-19 en les primeres fases de la malaltia

30 min.

Un equip del CSIC, del qual forma part l'investigador valencià Vicente Rubio, treballa en un medicament que podria parar la Covid-19 en les primeres fases de la malaltia. La idea està basada en l’anomenada “enginyeria de proteïnes” i consistiria a fabricar un receptor fals del virus per a evitar que entrara en les cèl·lules, una idea senzilla que l’investigador espera que puga funcionar. “La proteïna, podem fabricar-la; ara, el que hem de veure, és que funcione”, ha dit en una entrevista en Les notícies del matí.

El coronavirus s’introdueix en les cèl·lules humanes gràcies a un enzim, conegut com ACE2, que juga un paper important en el control de la pressió arterial i se situa en les membranes exteriors de les cèl·lules. El virus empra una proteïna per a unir-se a aquests enzims i introduir-se en les unitats cel·lulars. L’estudi busca dissenyar variants de la proteïna ACE2 inactives, solubles i que atraguen el virus, de manera que actuen com una mena d’esquer, que inhibisca l’entrada a la cèl·lula sense cap altre tipus d’efecte en el cos.

“Esperem tindre resultats al llarg d’aquest mes; la idea és estabilitzar també la proteïna perquè no afecte la tensió arterial”. Rubio ha explicat que primer es faran tests cel·lulars per a veure si el virus no entra a les cèl·lules i després es vol fer un superreceptor, que actue com a imant per a atraure'l i evitar-ne l'expansió. El medicament seria efectiu en les primeres fases de la malaltia i serviria per a evitar els símptomes greus.

El projecte ha obtingut una ajuda de 125.000 euros, participen tots els membres del grup Ciberer (Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares) de l’Institut de Biomedicina de València del CSIC, amb els grups d’enginyeria de proteïnes de la mateixa institució i el Grup de Virologia Mèdica de la Universitat de València. Tenen dotze mesos per davant per a desenvolupar la idea, però segons ha explicat Rubio, mes a mes es podran anar coneixent resultats.

Contingut no disponible
stats