Creixen les reticències dels espanyols a la vacuna: el 55% prefereix esperar

El CIS revela que només un 32,5% declara estar preparat per a rebre les dosis, mentre que un 8,4% no es vol vacunar.

Una dona rep una vacuna en un centre sanitari
Una dona rep una vacuna en un centre sanitari / Tatyana Makeyeva (Reuters)

Malgrat els esperançadors resultats contra la Covid-19 que han anunciat les diferents farmacèutiques, més de la meitat dels espanyols, un 55,2%, prefereix esperar a conéixer els efectes de la vacuna contra el coronavirus, mentre que el 32,5% sí que voldria que se li administrara immediatament, quatre punts menys que els primers dies de novembre. Així ho revela l'enquesta “Efectes i conseqüències del coronavirus (II)”, del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que assenyala que només el 8,4% dels enquestats no es vol vacunar en cap cas.

Del 55% de ciutadans que s’estimen més conéixer abans els efectes de la vacuna, sis de cada deu (59,6%) sí que acceptarien que se’ls subministrara immediatament per consell mèdic o per temor a infectar els seus familiars i amics pròxims, però el 26,2% seguiria sense fer-ho.

La majoria dels entrevistats, un 82,9%, asseguren haver-se informat sobre els avanços d'aquest fàrmac, que s'injectarien de manera immediata el 32,5%. No obstant això, el percentatge augmenta al 37,9% si ho recomanara el metge per la història clínica o per por de contagiar algun familiar pròxim. El 16,7% manté la seua negativa rotunda, fins i tot en aquests casos.

Nou de cada deu (91,8%) diuen que se senten molt o prou preocupats per la crisi sanitària. En el 44,4% dels casos s'ha vist bastant afectada la família directa dels enquestats, i en un 11,7%, molt afectada, mentre que el 38,9% afirma que poc o res. L'àmbit d'afectació més citat són les relacions i maneres de viure (49,8%), seguit d'aspectes emocionals, laborals, econòmics i de salut.

El 78% demana més sancions i un 63% rebutja un altre confinament

Quasi huit persones de cada deu, el 78,4%, volen que s'endurisquen les mesures impositives, com ara sancions o multes, si no se segueixen les normes de protecció contra l'expansió de la pandèmia de Covid-19. El 16% dels enquestats confia que les persones compliran voluntàriament les mesures dictades, com el distanciament social o l'ús de mascaretes.

També et pot interessar

stats