És cert que el creixement dels casos de coronavirus es deu a l’augment de PCR?

D'acord amb l’índex de positivitat, Espanya s’està contagiant més i més ràpidament que la resta de països europeus.

Imatge d'arxiu d'una prova a un centre de salut de Móstoles
Imatge d'arxiu d'una prova a un centre de salut de Móstoles / Efe

Les dades diàries que emet el Ministeri de Sanitat sobre els contagis de coronavirus indiquen un fort creixement en les dues últimes setmanes. Tant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón, han defés que l’increment es deu a l’augment de proves PCR a totes les comunitats autònomes però, és certa aquesta afirmació?

Efectivament, a tot Espanya el nombre de proves fetes és més alt que mai, ja que de cada mil habitants, s'han fet el test 124. Tot i això, atenent a l'índex de positivitat, és a dir, els casos positius en un determinat espai de temps, des de principis d'agost el territori espanyol té una positivitat del 7,68%.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, estar per damunt del 5% significa que la pandèmia no està controlada. Així, l'índex confirma que els contagis pugen a un ritme alt en termes absoluts i relatius.

Per autonomies, la Comunitat Valenciana té una positivitat inferior a la mitjana espanyola, un 5,56% de positius entre el 14 i el 20 d'agost. Madrid i Aragó són els territoris amb més contagis, ja que freguen una positivitat del 15%.

També et pot interessar

stats