Creix la xifra de municipis que demana més mesures a Sanitat davant la mala evolució de la pandèmia

Ajuntaments com Sedaví o Alcoi ja han fet pública la seua petició a la Generalitat per a endurir les restriccions.

Operaris municipals desinfecten una terrassa a Sedaví
Operaris municipals desinfecten una terrassa a Sedaví

L'augment de contagis i l'elevada pressió als hospitals ha fet que alguns municipis reclamen a Sanitat Universal un enduriment de les mesures per a contindre el virus. A falta de la reunió de la comissió interdepartamental convocada pel president del Consell, Ximo Puig, demà dimarts, per a estudiar possibles noves mesures, alguns municipis ja han demanat a la Generalitat més restriccions.

Sedaví, a l'Horta Sud, registra una incdidència de 850 casos per cada 100.000 habitants, segons les dades de la setmana passada de la Conselleria de Sanitat Universal . L'Ajuntament va intensificar les mesures per a tractar de garantir la seguretat, com ara la desinfecció diària dels carrers o la prohibició de les activitats esportives. Ara és un dels municipis que demana a la Conselleria de Sanitat Universal que prenga noves mesures.

I és que les últimes dades de la Conselleria, correponents a dijous passat, indiquen que 219 poblacions, el 40%, presenten una incidència acumulada (IA) superior als 250 casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies, un dels indicadors de risc extrem que contempla el Ministeri de Sanitat. Pràcticament tots els grans nuclis de població del territori valencià estan per damunt d'aquesta xifra excepte Alzira, Benidorm, Castelló de la Plana, Elda, Oriola i Torrevella.

L'alcalde de Sedaví, José Cabanes, ha explicat a À Punt que l'Ajuntament ha parlat amb la Conselleria i estan estudiant la presa de noves mesures. El regidor, en qualsevol cas, ha demanat la conscienciació de la ciutadania. “Hem d'intentar tindre el menor contacte possible en diferents grups, estar sempre les mateixes persones”, ha destacat Cabanes.

A Alcoi, l'Ajuntament va llançar el diumenge 3 de gener un comunicat davant l'increment de casos. En el text, el consistori menciona la pressió assistencial a l'Hospital Mare de Déu dels Lliris i l'existència de tres residències de majors amb casos positius, i ha demanat a Sanitat “que prenga dins de les seues competències totes les mesures necessàries per a reduir la incidència de la Covid-19”. L'Ajuntament també ha demanat un esforç als ciutadans.

En altres municipis, com Canals, a la Costera, ja han parlat amb Salut Pública. Canals tenia una incidència acumulada de 1.273 casos per cada 100.000 habitants, segons les últimes dades. L'Ajuntament de la localitat ha explicat aquest dilluns a À Punt que dijous passat va contactar amb Salut Pública i amb la gerència del Departament de Salut de l'àrea de Xàtiva-Ontinyent (a la qual correspon el municipi) i que, en principi, no es plantegen prendre mesures més dràstiques. Canals ha apel·lat també novament a la responsabilitat dels seus ciutadans.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha convocat aquest dimarts a les 10.00 hores una reunió de la comissió interdepartamental per a la prevenció i actualització enfront de la Covid-19 per a analitzar les últimes dades i estudiar la possibilitat d'aplicar noves mesures, segons han informat fonts de Presidència.

També et pot interessar