Creix el nombre de països que es blinden contra la nova soca de Covid detectada al Regne Unit

A Espanya no s'han suspés els vols amb les illes britàniques i per a aquest dilluns AENA hi té programats 201 enllaços.

Un total de 15 vols arriben aquest dilluns procedents de Londres a l'aeroport d'Alacant-Elx i al de València (imatge)
Un total de 15 vols arriben aquest dilluns procedents de Londres a l'aeroport d'Alacant-Elx i al de València (imatge) / À Punt NTC

Convocats per la presidència alemanya de la UE, els Vint-i-set faran aquest dilluns, a partir de les 11:00 h, una reunió urgent del seu mecanisme de crisi per a coordinar una resposta a la nova soca més contagiosa de Covid-19 identificada al Regne Unit, que ha motivat restriccions en la cadena de vols i altres connexions amb el país. La inquietud generada per aquesta nova soca arriba quan la UE està capficada en una setmana vital, pendent que l'Agència Europea del Medicament done un veredicte favorable aquest dilluns a la vacuna de Pfizer i BioNTech, que permetà emetre una llicència per a començar les campanyes de vacunació.

Espanya ha demanat a les autoritats europees una resposta comunitària coordinada per a prohibir el trànsit aeri amb el Regne Unit, cosa que van fer aquest diumenge en cascada, de manera temporal, molts països de dins i de fora de la UE, en un efecte dominó iniciat pels Països Baixos. A Europa, s'hi han sumat ja Bèlgica, Itàlia, Àustria, Irlanda, França, Alemanya i Bulgària. Grècia exigirà a partir d'aquest dilluns una quarantena de set dies a totes les persones que arriben des del Regne Unit. A Irlanda tampoc eixiran avions en els pròxims dos dies, i a més s’han suspés les comunicacions marítimes amb el país veí.

A Espanya, de moment no s'han suspés els vols amb el Regne Unit, encara que s'ha anunciat que es reforçarà el control de PCR negatives en ports i aeroports als viatgers procedents d'aquest país. Així, AENA té programats per a aquest dilluns 201 vols que enllacen el Regne Unit amb els diferents aeroports espanyols, tant d'anada com de tornada, l'operativa "habitual", segons fonts del gestor aeroportuari. A la Comunitat Valenciana, un total de 15 vols arriben aquest dilluns procedents de Londres a l'aeroport d'Alacant-Elx i al de València

Mesures fora d'Europa

A més dels països europeus, altres com el Canadà, l'Argentina, Colòmbia, Xile o El Salvador també han anunciat ja el tancament del transport amb el Regne Unit. El Canadà ha suspés durant 72 hores l'arribada de vols, i l'Argentina també ha tancat el trànsit amb les illes, i a més imposa una quarantena de set dies. Colòmbia tanca el trànsit aeri i ha imposat 14 dies d'aïllament a les persones que van arribar a Colòmbia provinents del Regne Unit en els últims huit dies. El govern de Xile ha anunciat que suspendrà a partir de dimarts els vols directes amb el Regne Unit, i prohibirà l'entrada dels estrangers no residents que hagen estat a l'illa en les últimes dues setmanes. El Salvador ha prohibit també l'ingrés de persones provinents de Sud-àfrica i del Regne Unit a causa de la nova mutació del coronavirus.

Johnson celebra una reunió d'emergència pel tancament al transport

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha convocat aquest dilluns una reunió d'emergència després que França tancara els seus ports al transport del Regne Unit i altres països cancel·laren els vols amb les illes britàniques per temor a la nova soca. Johnson presidirà una reunió del comité davant la "significativa alteració" del transport, sobretot en el port de Dover, al sud-est d'Anglaterra, per on cada dia passen centenars de camions cap a França. Davant el previsible caos al comtat de Kent, on està Dover, les autoritats britàniques han demanat als camioners que no acudisquen a aquesta zona.

El Consorci Minorista Britànic ha advertit que el tancament al trànsit per part de França pot crear "dificultats" per a la importació i exportació del Regne Unit "en un període de molta activitat pel Nadal". Davant aquesta situació, la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha dit que és "imperatiu" que el govern britànic sol·licite una extensió del període de transició amb la UE.

Casos de la nova soca als Països Baixos i a Itàlia

Als Països Baixos, però també a Itàlia, les autoritats sanitàries han comunicat dos casos de la variant del coronavirus identificada al Regne Unit. Les autoritats sanitàries holandeses estan ara analitzant aquesta soca, com es va produir el contagi de la persona afectada i si hi ha casos relacionats. Per la seua part, les autoritats sanitàries d'Itàlia han notificat el cas d'una persona contagiada amb la mateixa varietat de coronavirus detectada al Regne Unit i l’han posada en aïllament.

Una variant que accelera fins a un 70% la transmissió del virus

No hi ha indicis que la nova variant siga més letal que les anteriors, però sí que és més infecciosa, la qual cosa ha desfermat l'alarma i amenaça amb l'aïllament del Regne Unit. Segons els científics britànics, la nova soca accelera fins a un 70% la transmissió del virus i sembla responsable de l'inquietant increment dels contagis a Londres i a diversos comtats del sud-est i de l'est d'Anglaterra, la qual cosa ha obligat a confinar més de 20 milions de persones.

També et pot interessar

stats