Creen a Castelló un potent antimicrobià que protegeix teixits de la Covid-19 durant set dies

És capaç d'impedir que el virus es replique en superfícies tèxtils i podria aplicar-se en hoteleria, sanitat o en les llars.

La directora gerent de Nob166, Noelia Beltrán, i Borja Raad, CEO de l'empresa
La directora gerent de Nob166, Noelia Beltrán, i Borja Raad, CEO de l'empresa / Efe

L'empresa Nob166, pertanyent a Espaitec, el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló, ha desenvolupat un potent antimicrobià anomenat Nob166 amb capacitat protectora de fins a set dies. És capaç d'impedir que el coronavirus es replique en superfícies tèxtils i podria aplicar-se en hoteleria, sanitat o en les mateixes llars per a garantir que les teles queden lliures del virus durant una setmana.

Fins ara, la roba, llençols, tovalloles, tovallons, cortines, mopes, estovalles, pijames, uniformes, etc. estan desinfectades només immediatament després de la rentada, però les pot contaminar el personal que treballe en l'entorn o que els utilitze.

Per exemple, podria passar que es posaren llençols nets i desinfectats en un hotel, però un empleat o empleada tossira o esternudara damunt i les deixara contaminades per al client. En canvi, si s'aplicara el producte patentat per Nob166, el virus no seria capaç de replicar-s’hi i quedarien desinfectats durant un període de set dies.

La directora gerent de Nob166, Noelia Beltrán, ha explicat que fins al moment no existeix un producte així en el mercat, que garantisca la impossibilitat que la Covid-19 es replique en teixits. Segons ha explicat, el desinfectant actua com una “armadura” que va alliberant ions al llarg d'una setmana, els quals “s'uneixen a la capa de lípids (greix) que envolta el coronavirus i la dissol”.

Desactiva el virus

L'ARN (material genètic) del coronavirus queda exposat i es destrueix, per l'efecte “multidiana” que impedeix el transport de la cadena d'electrons. Això impossibilita la formació de la membrana protectora, inhibeix la síntesi de proteïnes i anul·la la creació d'ADN, per la qual cosa desactiva el virus i impedeix que es replique durant 7 dies.

A partir d'ací es van veure les possibilitats de prolongar la protecció en el temps, una capacitat que encara “no existeix” en el mercat perquè, ara per ara, no hi ha cap producte que garantisca que, una vegada rentada la roba, seguisca desinfectada.

L'empresa està presentant al sector hoteler el producte, que podria garantir la desinfecció de tot el tèxtil, inclosos farciments de coixí i matalassos, i també al sector sanitari, perquè contribuiria de manera notable a reduir l'expansió del virus i evitar-ne els contagis.

També et pot interessar